-
Nie mam tutaj na tyle szybkiego neta ani swojego kompa, więc większe pliki w tym momencie odpadają. Zrobiłem na szybcika 2 strzały, obydwa 5DII, 21 mpx, obydwa na 1,8 odpowiednio bez i z kenko 2x
JPGi ostrzone na +3 (standard), cropy 100% z centrum, nie zmniejszane.
Ostrzone na lewą stronę krzaka.
Tak na szybciora, dla porównania.
1,8 centrum:
1,8 + kenko 2x centrum
Przykład nie do końca miarodajny może (lepiej byłoby jakąś twarzyczkę zrobić), ale w praktyce, bez oglądania cropów w 100% 1,8 uważam za akceptowalne, z kenko 2x już trochę niedomaga MZ.
W II połowie przyszłego tyg. mogę coś więcej podesłać.
-
To sa cropy 1:1 wyciete? czy pelne kadry ale zmiejszales??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
OK.. nie doczytalem :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak na WIDE OPEN na 2x to zaskakujaco dobre zdjecia.
-
no dobra, to coś już wiemy... fajnie że jednak ktoś mógł to podpiąć
-
-
a czy próbował ktoś z oryginalnym konwerterem canona a między nim a obiektywem pierścień pośredni?
-
Nie wiem czy podany przeze mnie przyklad jest miarodajny, w praktyce dla mnie 85+kenko 2x bylo juz nieuzywalne na pelnej dziurze.
Dopiero przymkniecie do ok. 2,8 ratowalo sprawe (jakby nie patrzec, to jeszcze nie tak strasznie ciemno).
Natomiast jako ciekawostka: 135L jest na tyle ostre, ze nawet w polaczeniu z 1,4+2,0 wychodzą używalne MZ zdjęcia, na pełnym otworze.
crop 100% z 5DII pełna rozdziałka, wyostrzanie standard, nic nie ruszane (niech exif nie zmyli bo zapisuje tylko inf. z 1,4, mimo dołączenia 2,0):
Jest tylko jedno ale: w kwestii AF 135L z Kenko 1,4 działa znakomicie, ale już z 2,0 głupieje, nie chodzi tutaj o ciemnicę ale raczej o brak współpracy. Za cholerę nie chce ustawić AF. Ale jak ustawiamy manualnie to w punkcie ostrości "pika" bez problemu :-D
No i z samym 2,0 jest naprawdę ostro, mamy przyzwoite 270 F4 *:-D
*zakładając, że kenko 2x to 2x. W praktyce to jakieś 1,8