Arkan, Angmar to do was.
27 minut po moim przyznaniu się do błędu jest zwykłym wymądrzaniem się.
Wersja do druku
Arkan, Angmar to do was.
27 minut po moim przyznaniu się do błędu jest zwykłym wymądrzaniem się.
kocis, to do CiebieCytat:
Zamieszczone przez kocis
Wybacz, ale to przez to, że się nie najlepiej znam na zegarku. A na drugi raz napisz czy zgadzasz się z tym, że jest to oficjalna nazwa jednostki, czy z tym, że "przecież to i tak nieistotne".
Rozpoczynając wątek nie chciałem rozpętć burzy czy to istotne czy też nie . Większość z nas wie o co chodzi w artykule i nawet gdyby tam było napisane metry kelwina to byśmy uznali to za chochlik drukarski .
Jednak cała rzecz w tym, że takie czasopismo branżowe , jakim jest FOTO nie powinno mieć takich błędów .
zle mniemasz.Cytat:
Zamieszczone przez Angmar
To prawda, ja przestałem kupować niektóre tytuły po tym jak znalazłem w nich takie czy inne błędy. Za coś się płaci, napewno jednak nie za ignorancję czy też błędy.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
Arkan bez urazy. Wiadomo, od wielu lat obowiązuje Kelvin. Jednak w potocznej mowie technicznej dalej jest stopień. Tak samo jak z kW (kilo Watami), a ciągle mówi się o mocy silników w KM (koniach mechanicznych). Choć tu różnica jest istotna.Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
W tym względzie zgodziłem się, że mało istotne.
Pomyłka w ocenie temperatury barwowej opisanej w Kelvinach lub w stopniach Kelvina będzie mało istotna. Niemniej szaczunek dla jednostek jest ważny. Pamiętam jak inżynierowie z NASA pomylili siłę ciągu silniczka podaną w Funtach z Niutonami. I sonda się rozbiła.
W ostatecznym rozrachunku jest prawdopodobne, że stopnie Kelvina z Kelvinami będą wyśmienicie korelować ;)Cytat:
Zamieszczone przez kocis