Nigdy nie kupię żadnej L-ki.
Wersja do druku
Nigdy nie kupię żadnej L-ki.
W moim C70-200 f4 L + 30D było podobnie ( i to 3 tyg. przed rajdem w Mikołajkach :???:) . Sprawdzałem na innym body ... i to samo więc wina obiektywu. Wysyłka na Żytnią i po 2 tyg. wrócił obiektyw z wymienionym układem AF.
Całe szczęście wyrobili się do wyjazdu na rajd :D
Warto sprawdzić przed zakupem osobiście jesli kupno przez internet lepiej poprosić sprzedawce by sprawdził taki sprzet przed wysyłka bo jak widać wadliwych obiektywów jest napewno dużo więcej. Ja własnie dostałem wymieniony sprzet tym razem sprawdzony :) wszystko jest OK.Pozdrawiam
Witam,
Nie wiem jak mozna miec takiego pecha ale widac mozna. Dzis odebralem swoja Lke, i jak sie okazalo jest chyba zepsuta ;). Czy ktorys z szanownych forumowiczow spotkal sie z przypadkiem nie ostrzenia tego obiektywu powyzej odleglosci ~5M od aparatu ? Na dowolnych ustawieniach AF, i na dowolnych ustawienich na obiektywie, zachowuje sie on tak ze ostrzy, ale nie moze zlapac focus'u. Sluchac jak silnik pracuje, w jedna i w druga, w jedna i druga a jak juz ustawi cokolwiek to zazwyczaj sporo przed obiektem.
Dodam ze do 5 metrow wszystko dziala ok i na ustawieniu 1.2 -> nieskonczonosc obiektyw ostrzy znakomicie.
Zastanawiam sie czy to moja nie wiedza czy faktycznie bede zmuszony albo zmusic sklep do wymiany na nowy, albo posilkowac sie serwisem (po 30min uzywania obiektywu sic!).
Dzieki za odpowiedz
NIe!
A jak przełącza przełącznik 1,2 metra na 3metry??? Daje to coś???
Zupelnie nic, efekt jest taki sam, oczywiście przy 3m nie ostrzy przedmiotow bedacych w odlegosci do 3m ale to normalne.
Kolego witaj w gronie pechowców :) Ja też dlugo nie cieszyłem sie w/w obiektywem. Dostalem go z USA i po podpięciu do body objawy podobne. Blisko ostrzy w miarę ok, ale dalej masakra. AF sie gubi i wydaje dziwny terkot/klekot. Poszukaj na forum, niedawno był podobny wątek, jeden z kolegów nagrał filmik jak zachowywało się jego szkło, mój miał to samo. Wrócił do usa i ponoć jest naprawiony. Jak wróci to sie okaże.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wybaczcie za 2 posty obok siebie, znalazłemten tatek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=69664
jest tam filmik z wadliwią pracą af-a
No i ja mam to samo :( Polska dystrybuja, efekt identyczny jak na filmiku. Ehhh Lki.....
Połączyłem oba wątki bo dotyczą tej samej usterki.
Obiektyw proponuję wymienić u sprzedawcy, wysłać na Żytnią zawsze zdążysz.
@MacGyver
Dzieki za sugestie, niestety po przeczytaniu tego postu, dochodze do wniosu ze lepiej i szybciej bedzie wyslac na Zytnia. Komputronik w ktorym kupowalem obiektyw nie ma drugiego na stanie, a pewnie za nim sprowadzi to troche minie a ja wyjezdzam niedlugo i potrzebuje sprawne szklo :/ (po to je notabene zakupilem). Boje sie tez ze 2 "nowka" przyjedzie do mnie z takim samym problemem.
Nie wiem czy mozemy tak powiedziec, ale wydaje mi sie ze Canon wypuscil jakas wadliwa wersje tych obiektywow i to w sporych ilosciach. Ehh szkoda ... Zawsze mi sie wydawalo ze Lki to jakosc sama w sobie.
P.S
Jutro moje szklo odbiera DHL zobaczymy jak szybko sobie poradza z nia w serwisie.