Wydaje mi się że to zalezy od kasy jaką chcesz wydać moze np takie coś :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73781411
Wersja do druku
Wydaje mi się że to zalezy od kasy jaką chcesz wydać moze np takie coś :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73781411
narazie chce kupic cos taniego poniewaz zaczynam dopiero z fotografia:) nie pracuje wiec nie mam jak kupic :) myslalem o soczewkach i jakis filtrach na poczatek :)
Na początek tuleja plus filtr UV, jeśli nie masz kasy, kup najtańsze, będzie służyło przynajmniej jako ochrona obiektywu. Przydaje się, bez tego dodatku już bym nie cieszył się aparatem - spadł dziobem w dół- tuleja uratowała.
Co do soczewek i dodatków makro, próbuj pstrykać bez, naucz się na tym co masz (zwłaszcza że z kasą krucho). Zbliżenia na oko muchy (tym bardziej stonki) nie zrobisz, ale z dodatkami też się nie spodziewaj nie wiadomo jakich efektów (no chyba że z odwróconym obiektywem).
Oczywiście aparat fajniej wygląda z bajerami, ale fajnie mają wyglądać zdjęcia !!
Co do najlepszego ISO ... Nie ma takiego, zależy od warunków i od tego jakie zdjęcie chcesz zrobić. Poczytaj, popróbuj różnych ustawień a potem porównaj zdjęcia, tak najprościej.
Powodzenia.
dzieki za cenne rady :) jak tylko jakas kasa mi wpadni to kupie jakies filtry i zatsanawiam sie na ochronna tulejka bo zbliza sie zima i zamierzam robic troszke zdjec:) widze ze tez posiadasz S1 ja nie narzekam jak narazie choc szumy sa ale czego wiecej oczekiwac:) zycze powodzenia w dalszym "pstrykaniu" pozdrawiam :)
Jak chcesz naprawde zobaczyc roznice w zdjeciach i naprawde czegos sie pouczyc to polecam taki zestaw:
tuleja - nie wiem ile
adapter cokin (o srednicy takiej jak tuleja) - 20 zl
holder cokin - 30 zl
szara polowka - 60 zl
inne polowki: tabaczkowa, zolta itd zgodnie z wymogami
UV sobie daruj bo szkoda na niego kasy ewentualnie zainwestuj w polara. Soczewka makro to nie glupi pomysl najlepiej cos okolo 6 D. Wiecej D da Ci juz masakryczne znieksztalcenia 4D moze byc nieco za malo. Tutaj najlepsze byloby rozwianie o ktorym pisalem wyzej ale jesli masz malo pieniedzy poczekaj na okazje na allegro. Czasami 4D pojawiaja sie za calkiem niskie kwoty.
ok tez dziekuje za informacje juz patrzalem na allegro i obecnie licytuje Holder Cocina System A moze cos z tego wyjdzie :) a reszte to w maire mozliwosci bede dokupwoal :D
Wersja Cokin P jest popularniejsza ... zanim kupisz zobacz czy bez problemu uda Ci sie dokupic adaptery i filtry do systemu A
z tego co na allegor ogladam to sa tez filtry typu A wiec chyba problemu nie powinno byc :)
Zdecydowanie polecam wersje P. Nie bedzie w przyszlosci problemow z zastosowaniem do obiektywow o wiekszej srednicy przedniej soczewki.
hmm spox wiec posuzkam wersji skoro tak mówicie :) ale jak mi sie uda wylicytowac tanio wersje A to chyba na dobre wyjdzie :)