LR, PS i ACR... każdy z nich spokojnie da sobie z tym radę.
Kwestia umiejętności...
Wersja do druku
widziałem jak kolega robił coś podobnego w PS ;)
na koniec pokazał mi "przed i po" - robi wrażenie :shock:
osobiście jednak "cyfrową obróbkę" wolę zakończyć na etapie wywołania RAWa - może kiedyś "dojrzeję" do obróbki w PSie, ale na tą chwilę nie czuję takiej potrzeby.
tak naprawdę to jest 30sek-2minut w LR, lub kilka sekund presetem. Ważne zacząć od odpowiedniego WB, nie prawidłowego, a odpowiedniego dla konkretnej tonacji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a tak całkiem naprzwde to można do efektu dochodzić wieloma sposobami
Ilu forumowiczów tyle spekulacyjnych tez, ale nikt nie chce zdradzić "jak?". Autorze ja Ci zdradzę jak to się robi -warsztaty tylko warsztaty.
dokładnie, nic skomplikowanego nie widzę. WB dobrze dobrane, trochę w cieniach i światłach niebieskości, albo pędzlem kolorowym przejechane. Dobre naświetlenie sceny zrobiło swoje. Na prawdę nic specjalnego tu nie widzę...
Może nawet coś podobnego na szybko bym zrobił, żeby pokazać, ale cholerka, słońce mi świeci:D:D Może za kilka dni jak będzie pochmurno...
duża wartość Clarity w lightroomie, lub już wspomniany wcześniej high pass na overlay'u.
Bardzo duży udział ma w tym sam fakt, że to 5D+24L. Daje głowę, że winieta jest prosto z 24L. A dobrze naświetlony RAW z 5D na prawdę daje duże pole manewru i w tym przypadku chyba niewiele było grzebane. Dla mnie clarity, kontrast, może trochę pędzelkiem przejechane.
Clarity, vibrance, wyciągnięte czernie i dobre doświetlenie (widać na twarzach, że jest git doświetlone). Wychodzi taki efekt: http://karolczyk.info/wp-content/upl...ii-wroclaw.jpg
Oczywiście FF i jasne szkło robi swoje..