świetny temat; przekonuje mnie do zew. lampy błyskowej;
czy mi się wydaje czy tez na 2, 3 fotce rysy zrobiły się takie miękkie (coś jak high-key??)?
Wersja do druku
świetny temat; przekonuje mnie do zew. lampy błyskowej;
czy mi się wydaje czy tez na 2, 3 fotce rysy zrobiły się takie miękkie (coś jak high-key??)?
Wieczorem nie dałem rady wrzucić-wrzucam dzisiaj zdjęcia samoróbek. Wieczorkiem lub jutro rano wrzucę fotki jakiejś sceny sfoconej niżej wymienionymi zestawami. Na pierwszy rzut oka - kilka przypadkowych zdjęć ten modulator z ortalionową zasłonką raczej się sprawdzi.
420 EX z kubkami
420 EX z własnoręczna podróbą modulatora Lumiquest (bez dyfuzora)
420 EX z własnoręczna podróbą modulatora Lumiquest (z dyfuzorem z podszewki ortalionowej)
Jedno im trzeba przyznać - estetyczne :mrgreen:
A jakie funkcjonalne - szczególnie 2 kubki. Np. przy foceniu jakiejś imprezy zawsze można 1 zdjąć, napełnić, wypić i założyć ponownie.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
a po co dwa kubki wystrczy jeden... to ma rozpraszac swiatlo a nie je blokowac... mysle ze jeden by wystarczyl, pomijajc wzgledy funkcjonalno imprezowe... no i oczywiscie glowica pod katem 45st.
Zgodnie z obietnicą wrzucam sample dla tej samej sceny. Przysłona 8.0, migawka 1/50, ogniskowa 39mm. We wszystkich fotkach kompensacja błysku + 0.7 (miałem wrażenie że niedoświetla bez tego-histogram zresztą też)
1) z lampą wewnętrzną
2) z lampą zewnętrzną-palnik na scenę
3) z lampą zewnętrzną-palnik na sufit (biały)
4) z lampą zewnętrzną (palnik 45st.) + kubek na palniku
5) z lampą zewnętrzną + lumiquest-samoróba bez dyfuzora
6) z lampą zewnętrzną + lumiquest-samoróba + dyfuzor
7) Moja dzielna Żona wycięła dziury w lumiquescie wiec ponizej fotka-odbicie od sufitu + częściowe rozproszenie z lumiquesta
fajne
przy ostanich 3 fotach nie stwierdzam wielkich roznic
a dwa ostatnie nie stwierdzam ich wcale
czy to na pewno rozne pliki ???
Faktycznie pomyliłem się-poprawioneCytat:
Zamieszczone przez tadek
a probowales lumiquesta z dziurami ? aby chociaz troche powedrowalo w sufit.
Lumiquest z dziurami to jest raczej "aby choc troche powedrowalo na obiekt".
http://lumiquest.com/lq872.htm
80% jest sufitowe, pozostale 20 do dopalenia cieni pod nosem...