Przeciez SX30 nie jest nastepca SX1. Byly SX1 oraz SX10 - wyszly w tym samym czasie i oba nieco inna polka. SX10 juz ma nastepcow w nowszych wersjach 20 i 30, natomiast SX1 jak widac nastepcy (pewnie w postaci SX2) nie ma jeszcze.
Wersja do druku
A widzisz i tutaj trzeba dzielić sprzedawców na poszczególne szczebly dystrybucji. Jak ktoś kupuje tanio to też tanio sprzedaje, jak ktoś kupuje drogo to też drogo sprzedaje. Od listopada 2008 roku do maja 2009 roku kurs jena wzrósł o około 20 groszy, co nie warunkowało wzrostu ceny liczonego w setkach złotych. Cen SX20 na bieżąco nie śledziłem, ale zobaczyłem że oscylował w granicach 1300-1500 zł. Jeżeli był tańszy od poprzednika to po prostu była pazerność sprzedawcy starszego modelu.
SX30 stoi na komputroniku, cyfrowe, za 1700 zł bez złotówki. Dla mnie to przesadna cena bo lustrzanki z obiektywem są od 1500 zł (alfa 330L) w avansie i nikon d3000 w media expert za 1459 zł. Wysyp promocji na lustra. Wszechstronność wszechstronnością SX30 ale cena to już jest przesadzona. Tym bardziej, że SX to platforma bez możliwości dalszej rozbudowy, bo dołożenie lampy to nie rozbudowa w pełnym słowa tego znaczeniu.
Z drugiej strony coś się stało złego, że cena kompaktu tak mocno wgryza się w ceny luster, sukcesywnie z roku na rok jest drożej. Dla mnie to jest jawne okradanie klienta, prosty przykład, bardziej zaawansowane lustra tanieją... :roll: Co było drogie - tanieje, co było tanie - drożeje. Wysublimowany sposób na wyciągnięcie pieniędzy z kieszeni potencjalnego nabywcy z uśmiechem na twarzy. :-D
Dzisiaj miałem ten aparat w ręku. Jego cena to 1700 zł i na te chwilę naprawdę nie ma szansy by była niższa. Mój przyjaciel jest właścicielem jednego ze sklepów będących pro-dilerem Canona. Co do samego korpusu i jego możliwości to wygląda to bardzo zachęcająco. Aparat jest naprawdę dobrze wykonany i wygląda w łapce sporo lepiej niż SX20 IS. Jak cena spadnie to może to być mały hicior w tej klasie sprzętu.
Cena sx30 jest dla Ciebie za wysoka - nie kupuj.
Kiedy w 2006 roku pokazały się s3 (ówczesny topowy ultrazoom canona) to kosztowały ponas 2 tys.zł. Więc w porównaniu cena sx30 jest dobra na starcie.
90% nabywców najtańszego lustra poprzestanie na obiektywie kitowym i pstrykaniu na zielonym kwadracie. Byliby dużo bardziej zadowoleni z sx30, ale przy zakupie kierują się głównie modą na lustrzanki, a nie rozsądkiem.
I jak tłumaczyć tak wysoką cenę gdzie jen był o około złotówkę tańszy aniżeli teraz? A dolar stał bardzo podobnie jak obecnie. Pazerność, pazerność i jeszcze raz pazerność, nie wiadomo tylko kto tak przycinał na poszczególnych szczeblach dystrybucji :roll: Skoro w 2008 roku nowszy model (SX10) kosztował ~1100 zł a miał wszystko lepsze niż poprzednicy...
Nie mogę się zgodzić, że 90% ludzi kupujących poprzestanie na etapie początkowym, na pewno tak nie jest, w cenie akcesoriów do lustrzanek zawsze procent wartości elementu to kwota na konto tego kogoś kto nie kupi nic, zatrzyma się na podstawie, więc gdyby nikt nie kupował i gdyby rzeczywiście tak było to, ta klasa aparatów kosztowałaby znacznie znacznie drożej a przecież akcesoriów jest multum a ceny spadają w przeciwieństwie do ceny kompaktów, których ceny rosną.
Na pewno nie kupię SX30 i kolejnego ultrazooma niezależnie od kogo, bo byłem, widziałem, podziękowałem. Po prostu myślę jak wydawać odpowiednio pieniądze. Wydać 1700 zł na coś czego nie zmienię, nie rozbuduję? Czy może kupić podstawową lustrzankę z kitem za 1500 zł dołożyć jeszcze te 500 zł i mieć drugi obiektyw. Zawsze "dupę" możesz sprzedać a obiektywy zostaną.
Jeszcze dwa lata temu takie porównanie nie miało sensu bo różnica cenowa była zbyt duża a teraz wychodzi praktycznie na to samo. Dla każdego coś dobrego, ale z ceną SX30 Canon przesadził. SX10 sprzedawali na początku tak tanio później cena podskoczyła, obudzili się przy SX20 a zarabiać to chyba chcą na SX30...:rolleyes:
jak dla mnie sx30 sprawia wrażenie plastikowości. Jakoś wykonania dużo gorsza niż w sx20. Uchwyt, ergonomia lepsza w 20-ce. Brak sanek na lampe też może być minusem. Ogólnie to jakbym trzymał w reku zabawkę a nie aparat... Gdybym miał wybierać z tych dwóch to napewno sx20
Takie moje subiektywne zdanie
Nie wiem dlaczego piszecie że brak sanek to minus, przecież on ma gorącą stopke tylko że ma od razu zaślepke.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sprocket73 byłes szybszy :)