-
to szklo jest na tyle jasne i na tyle tanie,ze nawet mimo jego wad warto je kupić.Jak nie masz za wiele kasy by przeznaczyć na lepsze szkło to bierz je w ciemno,dojdziesz do wniosku,że stałka to jest to i sprzedaż je za ~tyle samo ,dozbierasz i kupisz lepsze albo dojdziesz do wniosku,że fotografia to studnia bez dna,jeśli chodzi o zaplecze sprzętowe i dasz sobie spokój :)
-
Rowniez polecam, stosunek cena/jakosc to rewelacja.
Bardzo jasny, z AF problemow jeszcze nie mialem.
-
mam, polecam. AF rzeczywiście czasami nie trafia i trzeba przymykać do 2.0/2.2. Ale to chyba normalka.
-
+tani
+ładny obraz
+jasny
-trochę wadliwy AF
Według mnie jedyna stałka na początek. Bardzo dobra, chociaż ten AF trochę czasami wkurza. Tak czy inaczej nie żałuję zakupu (mam około 1,5 roku.)
-
A ktoś ma jej I wersje? Jak się spisuje?
-
Osobiście nie trzymałem w rękach, ale wszyscy polecają. Podobno dużo lepsza konstrukcja.
-
Ja też swego czasu polowałem na I wersję, ale z dostępnością było krucho. A jak już się pokazała (na Allegro) to okazało się, że sprzedający życzy sobie za nią dwukrotność wersji II. Jako że były to moje początki z lustrzanką, to byłem oszołomiony jakością sampli z 50-tki. Naczytałem się też różnych wypowiedzi na tym forum i stwierdziłem, że nie ma sensu przepłacać. Do dziś nie żałuję - jak już większość przedmówców wspominała - za te pieniądze to wspaniały obiektyw. Nie rozumiem tylko tych, którzy narzekają na dzwięk "wiertarki". Moim zdaniem to spora przesada. Fakt - nie miałem do czynienia nigdy z żadnym drogim szkłem z czerwonym paskiem - pewnie są ciche, ale zapewniam, że gdybym miał wydać na obiektyw kilka tysięcy złotych i miałby on wydawać takie same dźwięki - itak by mi to nie przeszkadzało.
Podejrzewam że są sytuacje (ślub???) gdzie ten dźwięk może być irytujący/rozpraszający/wkurzający, ale nie jestem zawodowcem i raczej w przyszłości mi to nie grozi (wkurzałaby mnie praca z ludźmi :-D)
Podsumowując - kup to szkło i ciesz się zdjęciami.
-
Za tą cenę obiektyw jest genialny. Co prawda AF może mieć mało doskonały ale obrazki jakie wypluwa rekompensują tą małą wadę. Oczywiście patrzymy, przez pryzmat ceny. Polecam każdemu, chyba że kogoś stać na 50 1.4.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeżeli chodzi o wiertarkę. AF co prawda słychać ale nie jest to dźwięk jakoś irytujący. Po prostu słyszalny. Mi w niczym nie przeszkadza.
IMHO to dobry obiektyw.
-
Warto go mieć. Tani i dobry.
nawet jak uszkodzisz to zakup drugiego nie bedzie bólem jaki jest przy uszkodzeniu drogiego
-
Chyba już poprzednie posty Cię przekonały, ale i ja dorzucę swoje :) Przerobiłem 3 sztuki 50/1.8, w lepszym lub gorszym stanie technicznym. Za każdym razem było to moje najjaśniejsze szkiełko, po które często sięgałem. Jakoś tak się działo że otrzymywałem je gratisowo do jakiegoś większego zakupu (korpusu lub L-ki) i zawsze była bardzo miłym i potrzebnym dodatkiem. AF przy korzystnych warunkach będzie działał ok, zależy jeszcze od puchy. Dziś mam wersję 1.4 (doczekałem się w końcu) i tylko dla tego nie mam już w plecaku 1.8.