ja tak wypale ,moze canon G11 (355 g bez baterii)
Wersja do druku
ja tak wypale ,moze canon G11 (355 g bez baterii)
Zdjęcia na pamiątkę czy na zlecenie?
Jeśli to pierwsze - Nex5/3.
Jeśli drugie - jakaś prosta, mała lustrzanka (koledzy dobrze radzą) i jeden obiektyw.
Przecież zdrowie jest najważniejsze. Zapominij o FF i ciężkich "cegłach".
Canon S90, 10mp, raw, do kieszeni włożysz
Witajcie,
dziękuję za porady. Zdjęcia mają być w jakości pozwalającej na publikacje w wydawnictwach i powiększenia A3 - wystawowe.
Btw - do Moderatora, czy to jest wątek dla początkujących???
Pozdrawiam
Jestem też za małym lustrem jak np 1000D + 15-85 IS lub 18-200 IS - jakościowo z 15-85 na a3 spokojnie da radę co do 18-200 jak sie troche w rawach pogrzebie i podostrzy to też będzie ok :)
Ja bym zostawił 10-22, bo to lekkie szkiełko. 50d zamienić na 550D, a 70-200 na 70-300 IS DO.
Właśnie ze względu na wagę ciągle trzymam 400D. Najlepiej się komponuje ze stałką 28 lub 35mm, ale rozumiem, że będziesz potrzebował również tele, ja przynajmniej w górach dużo z tele korzstam.
Jeżeli chciałbyś jeszcze lżej, to moim zdaniem tylko systemy bezlusterkowe, ale to może niech się wypowie ktoś, kto tego używał.
Macios - a gdzie w Himalaje?
Bo ja na Annapurna Circuit biorę 40d i 2 szkła (sigmę i 70-200). Fakt, że na 3 osoby będziemy mieli przewodnika, który zabierze nam 15kg, a aparat mam zamiar nieść na klacie, więc bagaż poniżej 10kg jest osiągalny jak najbardziej :)
Kombinowałam jak koń pod górę na wszystkie możliwe sposoby, ale nie znalazłam lepszego rozwiązania, szczególnie, że sama ta wycieczka mnie spłukała na tyle, że nie stać mnie na inny sprzęt, a mój kompakt jest do d... (duszy) ;-)
I zobacz sobie wątek o sprzęcie w górach: http://canon-board.info/showthread.php?t=31432