No chwalicie jak byście mieli z tego jakieś profity ;o)
dzieki za komenty, to biere cudo ;o)
Pzdr
Wersja do druku
No chwalicie jak byście mieli z tego jakieś profity ;o)
dzieki za komenty, to biere cudo ;o)
Pzdr
Ja bym uważał z tym 70-200/4. Po kupnie na poczatku nie mogłem zdjąć go z body - tak mi się spodobał. Trwało to jakiś czas, ale zachorowałem na 70-200/2,8 i musiałem go mieć. Przykład wiekszości z CB wskazuje, że kupno piewszej eLki (lub jakiegokolwiek innego dobrego obiektywu) to dopiero poczatek............. ;-))))
bajka i jeszcze raz bajka, pierwsza reporterka rozlozyla mnie na lopatki
Ci, ktorzy uzywaja tego obiektywu, dajcie Prosze znac w jaki filtr za inwestowac do tego obiektywu, marka itp
mówimy o tym ?
http://allegro.pl/filtr-uv-67mm-67-m...198323786.html
wlasnie w niego celowalem
Jeżeli to jest to samo co ten filterek to OK
http://allegro.pl/filtr-marumi-uv-mc...192320149.html
Co do filtrów -- jakbyś myślał nad polarem to polecam marumi dhg.
Ja się "szarpnęłam" na b&w (bo przecież do Lki to trzeba wyższej klasy...) i żałuję. O wiele lepsze efekty dawał marumi 72mm na redukcji.
Nie pamiętam jakie UV mam, chyba jakąś Hoyie.
Marumi to bardzo dobra marka filtrów w rozsądnej cenie. Tylko pytanie do czego ten filtr ma być? Do ochrony obiektywu? Od tego jest dekielek (i osłona przeciwsłoneczna). No chyba że się foci w bardzo trudnych warunkach (np. woda, wiatr, błoto, sól) Do blokowania ultrafioletu? W zasadzie w górach się wtedy przydaje dopiero. Poza tym każde dodatkowe szkło nakręcone na obiektyw (a 70-200 f/4 to naprawdę świetne szkło) degraduje nieco obraz - bardziej lub mniej w zależności od warunków fotografowania - i może powodować dodatkowe bliki.
Na podanej aukcji, na zdjęciach są filtry UV HAZE, które nieco ocieplają kolory, warto wiec zapytać sprzedawcę, jaki filtr sprzedaje...
Nie mialem okazji testowac zadnego z tych szkiel, ale cena f/4 robi sie bardzo atrakcyjna, wiec mysle o tym.
Czy roznica miedzy f/2.8 a f/4 jest az tak duza ze warto placic ponad 2x wiecej za f/2.8?