Zgadzam się. ;-)
Wersja do druku
Na to pytanie nie ma jednej właściwej odpowiedzi. Czasem wystarczy 2.2, czasem aberacji w ogóle nie widać. Miałem taki przypadek na koncercie, że mocne światło odbijało się od metalowego mikrofonu i purpura wyłaziła nawet przy f/2.5.
Testuje ten obiektyw od dwóch tygodni zaledwie, ale jest spoko. Dla mnie beracja akceptowalna po przymknięciu do 2,2.
ja tm jestem ślepy.
Żadnej aberacji nie widzę. Widze natomiast rewelacyjne zdjęcia, które potrafi wyprodukowac to szkiełko :)
Jak ktoś mówi Wow na widok fotki z 85mm to za przeproszeniem g.... mnie obchodzi aberacja :)
Mocny kontrast jasnego elementu i wychodza czy to 1.8 czy 2.8.
W sloncu jak sa biale elementy w kadrze, to CA potrafia byc straszne.
Ale jak koledzy napisali - szklo ma tyle zalet, ze ta wada jest akurat kosmetyczna i do zlikwidowania.
Przymykam jak mi pasuje albo jak potrzebuję nie ze względu na aberrację. Na to nie patrzę, bo nie oglądam zdjęć pod lupą. Poza tym baaaardzo lubię to szkiełko nawet z kolorkami. Nie zwracałem uwagi przy jakich przysłonach jak aberruje.
"nawet" :P? ja przy f5.6 potrafie miec
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
bo nie focisz zawodowo, zdjecia oglada sie w 100% powiekszeniu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a tak w ogole jaki inny obiektyw polecacie taki w stylu i cenie podobnej do 85/1.8 ? bo ten juz mam ale przydaly by sie inne takie fajne
Odpowiedź co do aberacji szkła, dostałeś na poprzedniej stronie. Hmm, może zawodowo nie foce, jednak kiedy robię jakieś większe powiększenia (odbitki) problemu nie ma i raczej nie sugeruje się przy wyborze zdjęć powiększeniem 100%... :)
Btw. Patrząc na poziom Twoich wypowiedzi kolego, raczej nie traktujesz tego wątku na poważnie. Żeby nie offtopować masz tu 2 fotki na pełnym otworze względnym:
Na chromowanych elementach (jak np rury na motorze powyżej) w słoneczny dzień aberracja wyłazi niezależnie od przymknięcia. I to dotyczy wszystkich jasnych stałek.
BTW oglądanie zdjęć w 100% to nie zawodowstwo tylko onanizm :D