No to teraz mam takie pytanie, czy taki 70-300 IS trzyma ostrość przy zmianie ogniskowej podczas panningu?
Wersja do druku
No to teraz mam takie pytanie, czy taki 70-300 IS trzyma ostrość przy zmianie ogniskowej podczas panningu?
Dzięki wszystkim za szybkie wyjaśnienia.
Tak, przy czym przydałoby się pewne sprostowanie..
Już pomijając takie aspekty jak to, że GO w kompaktach jest kilkaktotnie większa (skrót myślowy) i nie trzeba się tak martwić o przekadrowywanie jak na jasnych stałkach podpiętych do lustrzanek, to kompakty ustawiają ostrośc na zasadzie detekcji kontrastu na powierzchni całej matrycy, a nie tylko wyznaczonych punktach i chyba w każdym miejscu na tejże matrycy skuteczność ostrzenia jest taka sama, w przeciwieństwie do lustrzanek w których to niektóre punkty AF są skuteczniejsze przy współpracy z jasnymi szkłami, bo jest odsłonięta większa częśc bazy puntów AF (tak to szło?).
Ale oczywiście jesli ktoś nie lubi jeździć ramką AF po ekranie w kompaktach i ma ja ustawioną tylko w centralnym punkcie, to fakt, że filozofia ostrzenia i przekadrowywania jest taka sama..;)
W recenzji na the-digital-picture.com piszą, że nie jest parafokalny. Niech mi ktoś pojaśni, czy w przypadku panowania i używania AF-C i do tego ogniskowania mam się o co martwić.
Sytuacja wygląda tak, że mam ruchomy obiekt, zaczynam go fotografować punkcie A z ogniskową 200mm, ale w trakcie drogi do punktu B cały czas używając AF-C i serii zmieniam płynnie ogniskową np do 250 mm, albo do 150, czy mam tu jakieś powody do zmartwienia?.
Nigdy się jakoś nad tym nie zastanawiałem bo w poprzednim systemie nie miałem z tym problemów i większość zdjęć w serii była ostra, a tak z 20% to były chybione, chyba, że one były chybione właśnie w momencie zmiany ogniskowej?
Jeżeli sobie ustawimy pomiar punktowy/strefowy w środku w tzw. kompakcie to ostrość jest brana z tego obszaru. Trzeba więc uważać, żeby nie ostrzyć na piękne góry za modelką tylko na modelkę ;) I nie zależy to zbytnio od tego czy kompakt ma dużą czy małą GO.
Oczywiście wszystko tyczy się tego czy chcemy mieć wpływ na punkt ostrości, bo w innym przypadku to i w lustrzance można ustawić automat ostrości.
Autor wątku zadał pytanie w związku z zakupem lustrzanki, dlatego treść uprościłem, aby autor nie przejmował się słownictwem, bo w lustrzankach cudów nie ma.