http://foto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=24
Wersja do druku
Obaj mamy niezłe interFACE'y w avatarach :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Witam.Własnie 2 godziny temu odebrałem zamówiony 70-200L f/4 USM.Zaskoczony jestem jego stosunkową głośną i powolną pracą AF.Fakt iż testowałem go w pomieszczeniu,a dotąd nie miałem styczności z USM.Ale naczytałem się jaki to szybki i cichy jest USM.Dodam iż szkło przyleciało z USA,więc ew.wymiana nie wchodzi w grę.Proszę o pomoc-czy napęd USM da się słyszeć???A może ma znaczenie w jakim oświetleniu on pracuje?
Dzięki,ale jednak go słychać,delikatnie ale jednak....myślałem iż jest całkowicie bezszelestny
A czy ten szum o którym piszesz,w pracy tego USM-a jest jednostajny czy może wydawać różne "dzwięki"?
Bezgłośny to on nie jest, ale dzwięk to taki lekki szum. W pomieszczeniu, gdzie jest mało swiatła AF będzie się gubił i stąd więcej szumiał. Poczekaj i spróbuj przy świetle dziennym - zobaczysz (usłyszysz) różnicę.
Dzięki za pocieszenie!!!Już myślałem że jest coś nie tak.ARCO- masz rację jak mało swiatła w pomieszczeniu to istotnie się gubi,no i może bardziej szumi.Kamień spadł mi z serca dzieki i pozdrawiam wszystkich.Napiszę jutro jak w pracuje w dzień.
To juz nawet szkła zaczeły szumiec?? :wink:
maciekw - nie ma sie co stresowac, to szkło tak pracuje.
Sprawdzałem w dzień jak szkło pracuje.Jest ok.Dzięki Towersivy za radę.Myślę że ta praca wynika z poruszania stosunkowo dużą grupą soczewek tuż za przednim elementem optycznym.
Zostałem jak na razie szczęśliwym posiadaczem tego szkła. Mam jednak pytanko, czy ogniskowa zmienia się u was bezszelestnie ??