jakie to body??
do czego obiektyw
jak standart na cropie 1.6 x 35/f2 = 56mm
pozd
Wersja do druku
jakie to body??
do czego obiektyw
jak standart na cropie 1.6 x 35/f2 = 56mm
pozd
body to 50d..
35mm bardziej pasuje z ogniskowa niż 50mm. Wszyscy wskazujecie na 35mm f2 i ta zgodność mnie cieszy, powiedzcie czy różnica pomiędzy tymi obiektywami jest duża? Wg różnych testów 28mm generalnie zbiera dobre recenzje, zresztą podobnie jak 35mm, tylko w przypadku narzeczonej wchodzi w grę używany egzemplarz 35mm bo nowy kosztuje ponad 1000zł... wiec używka powinna się zmieścić w 800zł.
Tak się powoli zastanawiam czy dziewczyna nie będzie jednak bardziej zadowolona z używanego tamrona 17-50.. hmm.. z tego co widzę można go wyłapać za 850-900zł tylko zależy od sztuki, bo z tego co pamiętam było sporo egzemplarzy wadliwych. Gdyby w tej cenie była sztuka jak z testu u optycznych to nie byłoby sensu wybierać stałki ;)
ja używkę kupiłem tu na forum za ok800zł
jestem zadowolony
poza tym f 1:2.0 to nie f 1:2.8
ale od 2.2 jest całkowicie używalny
własnie chodzi po co ci stałka ?
jak dla swiatełka lepiej niz 2.8, obrazku, małej GO
miedzy 28/2.8 a 35/2 roznice? miałem oba w reku, i na cropie
28/2.8 mały bzyczek, odczułem kreskówkowy charakter szkła bawiło mnie to ogromnie, ciemniej, łatwo wyjac przednią szoczewke
35/2 cichszy, jakos nie bawił mnie tak (chyb 85/1.8 mnie tak rozbestwiło), chyba troche szybszy AF
50/1.8 miałem chwile na ff, nie pamietam
a ty siedzisz w jakim systemie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sory nie zauważyłem:/
Używane 35/2 + 50/1.8? ;-) Na upartego niewiele zabraknie żeby się zmieścić...
Na pewno nie 28/2.8. Nawet jeśli nie możesz dozbierać, to i tak bardziej warto poczekać i dozbierać później na Tamrona 17-50.
Ja bym wziął tego, którego ogniskowa Ci bardziej pasuje. 35 IMHO bardziej uniwersalne...
ogniskowa 35 mm na cropie jest bardzo uniwersalna. 35/2 będzie ok :)
Głos na EF 35mm f2 - świetne szkiełko.
Jako podstawowe szkło to chyba raczej Tamron 17-50.
Może trochę ciemniejszy ale ma i szeroko i standardowo i "wąsko"
Ten Tamron to raczej poza budżetem, ale jest to bardzo sensowne (być może najsensowniejsze) rozwiązanie.
Mam 35/2 i chyba nie zdecydowałbym się na niego jako jedyne szkło. Do 35/2 raczej trzeba dokupić choćby kita z IS - na zewnątrz będzie użyteczniejszy od 35/2. 35/2 daje dobre efekty przy fotografowaniu w pomieszczeniach, lecz niestety raczej nie lubi mocnego światła padającego na przednią soczewkę oraz odległych obiektów.
Maksymalnie budżetowy zestaw to Kit IS plus 50/1.8. W przypadku przypływu gotówki (oraz potrzeb) można dokupić 55-250 IS i mieć tani, dosyć uniwersalny i przyzwoity optycznie cropowy komplecik. Gdybym miał używać tylko jednego szkła, to kupiłbym używanego Tamrona 17-50.
skąd ta tendencja do posiadania wszystkich szkieł z zakresu 17-300?
Wszystko zależy od wymagań. Jedna z moich znajomych ma tylko 50-tkę, kumpel biega tylko z 70-200, a jeden ze znanych mi fotoreporterów biega z uwa i 50.
Jeśli ktoś chce stałkę w okolicach standardu to po co polecać 18-55 czy tamrona? Chce coś stałogniskowego - niech bierze 35/2 :)