To się dowiedziałem czegoś. Jeszcze raz dzięki :) Teraz musi być tylko lepiej.
Wersja do druku
To się dowiedziałem czegoś. Jeszcze raz dzięki :) Teraz musi być tylko lepiej.
Witam Was po tygodniowej przerwie :) Ostatni tydzień lipca spędziłem w moim ulubionym miejscu Polski w Tatrach. Pogoda niestety nie dopisała. W góry poszedłem z dziewczyną tylko raz i zrobiliśmy małą trasę. Z Brzezin do Murowańca na hali gąsienicowej. Z niej się wybraliśmy na przełęcz Karb od strony przełęczy świnickiej. Zeszliśmy do Czarnego Stawu Gąsienicowego i do Murowańca znowu. Później przez dolinę Jaworzynki do Kuźnic. Tyle w skrócie o wyprawie ;) Zdjęcia wydają się robione w różne dni ale pogoda diametralnie się zmieniała. Na razie cztery fotografie razem z panoramą.
1. Na początek mała panorama.
Miniaturka do dużej rozdzielczości.
Jakoś trochę padła znowu :/
2.Widok na Kasprowy Wierch.
3.Potok pod przełęczą.
4.Widok na Kościelec i przełęcz Karb z Murowańca.
Tylko tyle narazie obrobiłem. Później będzie więcej :) Chciałem także zaznaczyć, że to pierwsza wyprawa z moim C50D no i fotografie robione w RAW. Widzę, że duża jest różnica między JPG.
Wszelkie wskazówki mile widziane :)
zdecydowanie musisz popracowac nad kompozycja. zdjecia troche jakby bez pomyslu. chmury na 1 i 4 brzydko przepalone. najlepsza wydaje sie panorama ale brakuje jej troche ostrosci chyba. ale pokazuj co masz jeszcze w zanadrzu.
No jak pisałem to pierwsze moje obrabiane RAWy. No jutro wrzucę następne ;)
A teraz pora na kolejną porę zdjęć.
5.W tle Kościelec
6.Widok z Przełęczy Karb na Czarny Staw Gąsienicowy.
7.Mały Kościelec
8.Może nie do końca zdjęcie którym chcę się pochwalić, a za to mały quiz :D Znajdź jeden szczegół wyróżniający się. Jeśli będzie trudno dam podpowiedź co to ;)
Za wszelkie kolejne wskazówki dziękuję :)
Ostatnie pozytywnie wyróżnia się :). Dobra kompozycja i treść.
Po obejrzeniu Twoich zdjęć z Tatr mam wrażenie, że nieco przesadzasz z obróbką - niebo ma trochę dziwny kolor, a na zdjęciach 6, 7 jest dominanta pewnego koloru niebieski/fiolet. Poza tym niektóre bardziej bym doświetlił. W górach dobrym pomysłem jest stosowanie połówkowego filtra można nawet przykładać płytkę ręką do obiektywu - stosuję to bez przeszkód (Hitech 0.9 z miękkim przejściem), od razu rozkład jasności w kadrze jest przyjemniejszy. Co do ostatniej serii - czyli reporterki, to też trochę brakuje - dziwna konwersja do BW i średni kadr na 12. ucięte nogi konia na 16. Ogólnie w górach poza tzw "standardowymi" widokami skupiałbym się no mocnych punktach i starał wyszukać motywu przewodniego, lub pewnego elementu prowadzącego wzrok do tego, co szczególnie chcemy pokazać. To tyle, co mam wrażenie, że może być dla Ciebie jakąś wskazówką :) Żeby nie było to zdjęcia, które mi się podobają to 1. - czyli panorama i 11. Chętnie zobaczę więcej. Zapraszam też na komentarze odnośnie Tatr do mnie: http://canon-board.info/showthread.php?t=53060
No dziękuję za wskazówki. Jak na razie to było mnie stać tylko na C50D plus Kit do tego. Ale w przyszłości pomyśle nad połówką. W sumie to takie pierwsze starcie z lustrzanką w terenie :) No i jednak w tych górach brakuje szerokiego kąta. Ale da się przeżyć. W twoim wątku widzę ciekawe kadry też :) Pozostaje dalej się uczyć. Jeśli ktoś chętny do wypowiedzi to proszę bo wskazówki są ważne.
P.S: No chyba trochę przesadziłem z tymi kolorami. Ale na laptopie to też inaczej widać :/