Ma ktoś może porównanie Tokiny 28-70 2.8 a tamrona 24-70 ? :) Tzn porównanie cropów ze zdjęć :)
Ma ktoś może porównanie Tokiny 28-70 2.8 a tamrona 24-70 ? :) Tzn porównanie cropów ze zdjęć :)
Tamron 24-70 ? jakis nowy model ? :mrgreen: :rolleyes:Cytat:
Zamieszczone przez ripek
Mam sporo zdjęć z Tokiny 28-80, niedługo pewnie będę miał z Tamrona, jak będzie coś sensownego do porównania (a nie wiem czy będzie, bo żeby zrobić uczciwy test musiałbym miec oba szkła równocześnie) to dam znaćCytat:
Zamieszczone przez ripek
Ripek jesli jeszcze wahasz sie pomiedzy Tokina a Tammiem, to z dwoch tokin w tym przedziale zastanwialbym sie nad ta 28-80 a nie 28-70...
Ale Tokina 28-80 jest jednak sporo droższa od 28-70.
W relacji jakość/cena najlepszym imho wyborem jest Tokina 28-70, szczególnie że używane w doskonałym stanie można znależć za ok. 800 zł. A używanych Tamronów, jak słusznie zauważył Calliactis, się raczej nie spotyka, a szkoda, przy cenie nowego w granicach 1200-1300 używany mógłby być bardzo ekonomicznym wyborem.
zaskocze Cie GoTo,mojego kupilem 23 lipca, ponizej 1k zlotych :)
No to miałeś farta, chodzi mi o to, że raczej się nie spotyka. Jeśli ktoś świadomie kupi to szkło, to już raczej go nie sprzedaje, no chyba że to z tej wadliwej partii - ale takiego raczej nie warto brać ;)
Albo dojrzał do wymiany na coś więcej, ale to są właśnie te nieliczne okazje.
moj Tammie byl produkowany wtedy kiedy o wadliwych wersjach sie jeszcze nie slysalo, bo to sam pocztek serii, ale zaiste byla to okazja :) zycze podobnych kolegom ;)
Thorin: pomylka :P
Wlasnie zastanawiam sie nad jakims szklem reporterskim i zeby nie było za drogie :( Tamron to miód szkło ale troszkę za drogi jak na moją kieszeń dlatego chciałbym porównać go z tokiną.
Czy rzeczywiście warto wydać 400zł wiecej na Tamrona jeśli tokina będzie śladowo gorsza? Czy gorsza jest rzeczywiście to nie wiem dlatego pytam :)
jako reporterskie jest nawet lepsze, bo Ci nikt pierwsza lepsza gumowa kula ani kamieniem jej nie roztlucze, no i niepotrzebne Ci maccro wiec ostrosc do 70 cm rowniez nie najgorsza... jaka pomylka ? coz za pomylka ? :) Ripek, nie pasowala Ci ostrosc w moim Tammiem ? :) czyzby bylo mydlo na pelnej dziurze ? :mrgreen: