-
Jeżeli pytasz o jakość to:
85/1.8 > 50/1.4
24/1.4 II > 35/1.4
z tym, ze w tym drugim zestawie wcale az takiej roznicy nie ma. znak wiekszosci raczej jest naturalny bo szkło jest o wiele lat młodsze, ale 35tka da Ci tyle samo frajdy. przewaga 24mm to:
a) ostrzejsza na rogach
b) lepsza praca pod swiatlo
c) mniejsze CA
d) uszczelniona
jezeli przekladasz te rzeczy nad ogniskowa to bierz 24. ja jednak zdecydowanie wole 35 wiec wybralbym 35. zawsze tez mozes poczekac w koncu musza wpuscic 35LII i prawdopodobnie 35II == 24II wiec rozncia bedzie tylko w ogniskowej.
jest szansa na premiere koncem wrzesnia chyba na photokinie. ale w sklepie do kupienia to pewnie na wielkanoc najwczesniej.
135L jest fajne, ale wolalbym 85L do porterety. jasniejsze o 2 dzialki i ciut krotsze co raczej wplywa na plus niz na minus. tylko ze 2 razy drozsze :)
-
dobrze, że mam już takie wybory za sobą
-
Wielkie dzięki, bardzo cenne wskazówki. Co do photokiny to gorąca się zapowiada.. w tym nowe boody nikona i canona, 85 nikkora,... też plotki słyszałem. Niestety muszę koszty zrobić w tym roku, więc mam chyba najgorszy z możliwych okresów na zakup :) Wiem że 135 spokonjnie by mi wystarczyła, ale pozostaje wtedy w głowie, że jest lepsza 85L :) i boje się, że ta myśl mi żyć nie da ;).
-
no ja prawde mowiac czekam na 35II juz od równego roku i wciaz nie ma. juz mi si enie chce czekac, bo nawet jak wyjdzie za 3 miesiace to pewnie realnie bede mogl kupic w marcu/kwietniu. wiec postanowilem ze kupuje teraz mkI, a najwyzej za rok sobie zmienie na mk2. przeciez przez wyjscie mk2 nagle mk1 nie stanie sie gorsza :)
135 i 85 to jednak ciut inne szkla. prawde mowiac, ja bym wolal 135L, ale ja mam swoje preferencje, a Ty swoje :)
-
czy 24LII czy 35L to już twoja decyzja co ci bardziej pasuje, 24 bedzie szersze i to najwieksza zaleta
+
a ja powiedział bym tak
czy 85L + EF 135mm f/2.8
czy 135L + 85/1.8
i nie masz jako tako tej dziury, 50mm pomijam, poł roku rok i jak zechcesz zamienisz 85/1.8 na 85L
albo jeszcze inaczej umów sie z własicielem 85/1.8 blisko ciebie i popstrykaj,
to szkiełko nie którzy twierdzą ze zasuguje na czerwony pasek :) dlatego tak szybko go nie skreslaj za to bys miał 135L, zacheciłem?:-D
pozdrawiam
-
EF 135 2,8, czyli softfocus, jak rozumiem? Żarty, żarty. Zresztą po co komu słaba stałka ze światłem takim jak w (już*posiadanym) dobrym zoomie?
Ja jestem za zestawem 35L i 85L. Niestety, sam na niego też*choruję :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Łops. Przepraszam za gwiazdki, przez omyłkę zamiast "opcje zaawansowane" wcisnąłem to obok, a wyedytować się nie da. :roll:
-
Wybrałbym wariant nr 2: 24l+135L=opcja dokupienia 85/1,8USM.
-
i tak pewnie dojdzie do
24L2 85LII 135L
lub
35L 85LII 135L
czego zyczymy:) tylko zalerzy jaką drogą, z tym 135/2,8 było swiadome
chociarz latwiej nazbierac na 135L na 85LII
-
jako uzytkownik 24L (na cropie 1.3 mam 30mm) moge smialo napisac ze lepiej brac 35L, 24mm to fajna ogniskowa przy takim swietle ale za malo uniwersalna, gdybym mial w obu body pelne klatki zamienil bym 24L na 35L, wybor miedzy 85L i 135L to juz bardziej finansowy wybor, 135L jest moim najbardziej ulubionym szklem, ale w Twim przypadku jak fundusze wystarcza to bral bym jednak 85L, co 1.2 to jednak 1.2
-
Gdybym miał taki dylemat,
to 24L w duecie z 85L
...i pozamiatane.