Ja przy 100-400 odpowiadam, że 4-krotny, ale chyba lepiej posłuchać rady mellan-a. :)
Wersja do druku
kurcze muszę sobie wydrukować taki przewodnik dla niefotografujących i rozdawać ludziom którzy wyskakują z takimi pytaniami :D
Mnie nie pytają o pixele tylko, ile ten sprzęt kosztował. Ja odpowiadam, że wszystkie moje zaskórniaki :)
A co do artykułu to może jest już przeterminowany trochę ale zgadzam się, że dla wielu osób kompakt jest więcej niż wystarczający. Sam chce sobie kupić jakiegoś kompakta ale szkoda mi kasy bo zbieram na szkła ;)
Ja tam nie widzę w tym artykule nic, co nie podchodziło by pod "własne zdanie, oparte na solidnych faktach". Sam podzielam wiele z tych tez.
A ja jak to czytam to mam wrażenie że pisał to jakiś desperat którego irytuję posiadanie lustrzanki np. sony (zupełnie przypadkowy przykład :D) przez jakiegoś nielota i zawiść w oczach zagorzałego fotografa w czasach gdy lustrzanki dawane są na komunii ,)
ja bym proponował tak 25x, 30x albo 35x żeby oczka zrobiły sie większe jak 5cio złotówki :mrgreen: i było WOW :D:lol:
a ile by sie pojawiło tele z 2 ręki to i cena by spadła :)
a jaką by ktoś miał minkę jak by sie dowiedział ze wydał 2kzł i ma tylko ok 3x :mrgreen:
oj wyobraźnia mnie ponosi...
* * * *
czasami warto odżałować trochę PLN małe lekkie na aku AA, pełne M, Tv ,Av, i sprawny AF a i F2.8 teraz często widuje F3.2 niby różnica nie wielka ale kto tam wie...
kupić razem dać żonie/ partnerce niech sie cieszy i cyka :) lub nosić przy sobie :) i nie ciągać wielkich białasów :mrgreen: na co dzień ...
pozd.
Jeśli dalmierze do kompaktów wrzucacie, to ja nie muszę mówić co bym wybrał :))
Jedrzej79 napisał:
Zupełnie słusznie, aczkolwiek niezbyt zrozumiale; prawdopodobnie chodzi o to, że matryca kompaktu (typowo 3/8") jest (powierzchniowo) tyle razy mniejsza od matrycy APSC. Oczywiście ma to zasadniczy wpływ na jakość obrazu; w tym bardzo tendencyjnym artykule nie ma o tym ani słowa.Cytat:
Kompakt dla mnie to coś co ma około 8-10 krotnie matrycę od APSC
A dla mnie nie. Dla mnie słowo kompakt oznacza coś niedużego, zgrabnego, poręcznnego,
ale w żadnym wypadku nie odnoszę tego do rozmiaru zastosowanej matrycy.
IMHO system micro4/3 to kompakty nowej generacji -kompakty z wymienną optyką.
Leica to aparaty dalmierzowe również z wymienną optyką, więc inna półka
ale IMHO posiada kompaktowe wymiary i nie ma znaczenia rozmiar matrycy.
Dawno, dawno temu... :wink:
-Zenit - lustrzanka FF
-Smiena 8M - kompakt FF
Pozdrówka!