Odświeżę temat. Czy w tego rodzaju fotografii jako technikę stosuje się hdr czy dodatkowo jakieś dodatkowe oświetlenie np lampy systemowe z parasolkami?
Wersja do druku
Odświeżę temat. Czy w tego rodzaju fotografii jako technikę stosuje się hdr czy dodatkowo jakieś dodatkowe oświetlenie np lampy systemowe z parasolkami?
Tak i tak. W zależności od gustu klienta. Handlarze nieruchomościami zachwycają się HDR i łatwiej i szybciej jest pstrykać HDR w szczególności za niskie wynagrodzenie. Architekci i projektanci chcą mieć wszystko jak najbardziej naturalnie, więc lampy i odpowiednia pora dnia jest istotna.
No ale hdr pstrykam wtedy z jednego ujęcie czy to jakoś jest hdr plus jeszcze składany w formie panoramy.
Raczej z kilku bo w jednej fotki to taki pseudo hdr wychodzi ;)
W takim razie można wykonac panoramę w technice hdr np z kilkunastu kadrów?
Dlaczego pytam bo np to zdjęcie pewnie jest wykonane w panoramie ale bez hdr. Chodzi mi jak wykonac takie zdjęcie ale idealnie naświetlone
Picasa Web Albums - Model - Jelitkowski Dwór
Tak można, robisz najpierw hdry, a potem składasz panoramę.
A w tym zdjęciu nie ma żadnych szczególnych technik.
Wiem i wg mnie jest źle zrobione przynajmniej ja bym chciał uzyskać jednakowe naświetlenie całej klatki
Co zaoferujesz swojemu klientowi i za jaką cenę zależy od Ciebie. Nie ma tu jakiś zasad które trzeba przestrzegać. To tak jak z fotografowaniem jedzenia. Najważniejsze jest żeby wyglądało smakowicie ;)
Jedyne co mogę polecić to rozsądnie zaplanuj cenę w stosunku do ilości pracy jaką będziesz musiał w to włożyć. Handlarze nieruchomościami zawsze wybierają cenę ponad jakość. Ja robię to tylko dorywczo jak znajoma agentka potrzebuje coś na ostatnią chwilę bo normalnie płaci 1/3 mojej stawki, która i tak jest niska ze względu na rynek. Robię tylko hdr na 17mm. Ostatnio przyniosłem lampy żeby się pobawić i zajęło mi to ponad 3h pracy w pośpiechu. Temat był ciężki ze względu na duże, niskie, ciemne pomieszczenia, brak czasu i pomocy jakiegokolwiek asystenta. Wyszło tak że popełniłem wiele błędów, ale klient i tak tego nie widzi więc może być. Oddałem dwie wersje, hdr i z lampami. HDR bardziej się podobało.
Taki efekt: Flexible Vision Photography | 17555 Collins Ave, Sunny Isles Beach, FL 33160 | Photo 1
Oszczędźcie krytykę ;)
Dobry kolega poprosił mnie o kilkanaście zdjęć a że mam dług wobec niego nie chciałbym maniany odprawić. Najpierw popróbuje na swoim pokoju czym to się je. Szczerze to ja nigdy nawet hdr nie zrobiłem. A jak to złożyć później w "kupę" Bo pierwsze zdjęcie składające się z przykładowo trzech będzie inne od drugiego tez składającego sie z trzech nie mówiąc o ostatnim.
... ja coprawda panoram nie robie (okazjonalnie) ale tak na rozum to ja bym wywołał tiffy z każdej serri aby miec pełne panoramy z różnymi wartościami naświetlenia a dopiero potem łączył w HDR.