-
Ok, 2 portrety, mniej więcej. Jak widać, na 135mm i 2.8 jest cokolwiek miękko, ale jak dla mnie, używalnie.
http://img526.imageshack.us/i/img0011gz.jpg/
http://img192.imageshack.us/i/img1433n.jpg/
Zgodzę się, że Sigma też warta wzięcia pod uwagę. Ja wolałem Tokinę z racji mniejszej "loteryjności" zakupu. Poza tym, wolę obrazek z Tokiny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ah, wywołane tak samo jak poprzednie. Czyli poza ostrością na 3 nic nie ruszane.
-
Dzięki bytheway_r za zdjęcia. Niestety nadal mam dylemat. Rozum podpowiada Canona a serce Tokine (parafrazując reklamę znanego operatora sieci komórkowej). Raczej nie podejmę decyzji przed wypróbowaniem obu obiektywów na swoim body. Co do proponowanej Sigmy chyba wolę wolno ale celnie niż szybko ale? No właśnie.
-
Jednak podjąłem decyzję bez prób na body. W połowie tygodnia dotrze do mnie Tokina. Jak trochę ją poznam opiszę swoje wrażenia.
-
-
Może wrażeń brak, a zamiast nich rozczarowanie? :P
-
A szkoda, bo zbyt wielu informacji o tym szkiełku na forum nie ma. Ale jeśli prawdą jest, że po trafieniu na egzemplarz "the chosen one", otrzymuje się COŚ TAKIEGO, to ja chętnie pozbywam się dopiero co kupionego 24-105 i poluje na tę tokinę :)
-
Posiadam to szkło ( Tokinę ) od 3 lat. Pancerne wykonanie przy nie za dużych gabarytach.
Jakość rewelacyjna jak na zooma. Używam w czasie wycieczek w góry i na wyjazdy. mam w tym zakresie 85/1,8 i 135/2,0 i tylko ten drugi wygrywa z Tokiną. Polecam aczkolwiek potwierdzam, że do sportu się nie nadaje.
-
Witam. Ostatnio nie mam czasu zaglądać na forum. Co do głównego tematu, to jestem bardzo zadowolony z Tokiny.Potwierdziły się wcześniejsze opinie kolegów.
Jest bardzo ostra w całym zakresie od 2.8 .Ostrzejsza od mojego 28 1.8 i 50 1.8.
AF jest celny w warunkach polowych (wycieczka,spacer,impreza) powyżej 90% trafień.
Jak mamy światło prędkość AFu jest porównywalna z używaną wcześniej przeze mnie Sigmą 18-200 DC OS, czyli naprawdę nie jest źle. Ale kiedy brakuje światła jest wolniej. Jednak Tokina przeważnie trafia co przy Sigmie nie było takie oczywiste mimo potwierdzenia ostrości.
Obecnie jest to mój ulubiony obiektyw,jedyna wada to brak stabilizacji.
Niestety nie mam imadła w rękach i utrzymanie czasów poniżej 1/160s przy 135mm jest dla mnie problemem.
To chyba tyle. Wymienię go dopiero jak wyjdzie wersja ze stabilizacją.
-
Tokina 50-135/2,8 to najlepsze szkło w tym zakresie (klon "gwiazdki" Pentaksa zresztą). AF jest wolniejszy od USM, ale daje radę, jest za to celny. Szkło jest wybitnie ostre, ale co tam ostrość, popatrzcie na bokeh tego szkła - niejedna stałka może pozazdrościć... Gdybym nie kupił FF, miałbym je nadal, wszystkim polecam.
-