więc po co te 16 bitów ?
Wersja do druku
więc po co te 16 bitów ?
Nie ma sensu jeśli po konwersji nic już nie robisz. Jak zamierzasz jednak pobawic sie w edytorze np. poziomy/krzywe + jakieś inne korekty to sens jest jak najbardziej. Sprawdź sobie na jakiejś fotce gdzie masz dużo łagodnych przejsc tonalnych i przy okazji oprócz fotki to looknij jak Ci tnie histogram gdy robisz to przy 8 bitach...jak myślisz dlaczego ?Cytat:
Zamieszczone przez michal_sokolowski
sprawdzę...
Posłużę się jeszcze cytatem z pewnej fajnej książki :
"Real World Camera Raw with Adobe Photoshop CS2 Industrial-Strength Production Techniques"
By Bruce Fraser
"The High-Bit Advantage
Any camera that shoots raw captures at least 10 bits per pixel, offering a possible 1,024 tonal values, while most capture 12 bits for 4,096 levels, and a few capture 14 bits, for 16,384 possible tonal values. An 8-bit/channel image allows only 256 possible tonal values in each channel, so when you convert a raw image to an 8-bit/channel file, you're throwing away a great deal of potentially useful data.
The downsides of 16-bit/channel images are that they take up twice as much storage space (on disk and in RAM) as 8-bit/channel ones, and an ever-shrinking list of Photoshop features don't work in 16-bit/channel mode. The advantage is that they offer massively more editing headroom.
If you're preparing images for the Web or you need to use a Photoshop feature such as Liquify that only works in 8-bit/channel mode, by all means go ahead and process the raw images to 8-bit channel files. In just about every other scenario, I recommend processing to a 16-bit/channel file. Even if you think the image will require little or no editing in Photoshop, it's likely that at some point the image will have to undergo a color space conversion for output, and making that conversion on a 16-bit/channel image can often avoid problems such as banding in skies or posterization in shadows that suddenly appear after an 8-bit/channel conversion."
A teraz po naszemu prosimy.
Absolutnie "smart sharpen" to jedna z najlepszych rzeczy w CS2.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Jeszcze lepszy efekt uzyskasz gdy uzyjesz "advanced", wtedy chronisz
dodatkowo skrajne zakresy przed wprowadzeniem sztucznego
wyostrzenia np. ziarna.
Pamietaj o wybraniu "more accurate" i remove "lens blur" (a nie gaussian).
Szczegolnie to ostatnie to potega algorytmu "smart sharpen".
To jest sorry, bez sensu. Jesli obrabiasz zdjecie i zmieniasz kolory,Cytat:
Zamieszczone przez Art Mag
levels, curves, balance, co tam chcesz to NIGDY nie rob na poczatku
zadnego sharpeningu. Chodzi o zachowanie miekkosci w przejsciach
miedzy kolorami/jasnosciami. Sharpujesz dopiero koncowy efekt.
Nie mam pojecia skad sie wziela ta idea podwojnego sharpeningu,
widze to nie pierwszy raz.
Ja pierwszy raz zobaczyłem to tutaj w poście Coronado: http://www.canon-board.info/showthre...t=6628&page=11 i szczerze mówiąc byłem zaskoczony czytając o podwójnym wyostrzaniu, na początku (w celu eliminacji wpływu filtra low-pass) i na końcu obróbki.Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Tak jak tam napisałem, nie używam funkcji wyostrzania w ACR tylko "Smart sharpen", po konwersji RAWa w PS jako ostatni etap obróbki.
no dobra mądrale, to teraz mi powiedzcie, ile bitów na każdy kanał jest w 350D ?
Masz 12 bitów (RAW) albo 8 bitów (JPEG).Cytat:
Zamieszczone przez michal_sokolowski