14MB? z 300D?
Wersja do druku
14MB? z 300D?
Z RAW do PS i tam dodałem ramki, nieco wzmocniłem kolorki, przyciąłem trochę zdjęcie.
No i mam 14MB
weź acdsee i zmiejsz na 30-35% i wal na forum
właśnie ???? z aparatu jakieś 3,5-4 mb ??? JPG?
o co chodzi Rawy mają jakieś 7 ?
kolego o0 co chodzi jakie 14 MB ???
a Twoi znajomi to kto - sami eLkarze? ;) co oni tacy ostrzy?Cytat:
Zamieszczone przez Bedol
staraj sie focic na f8-f11 o ile pozwala swiatlo, a czas staraj sie trzymac zgodnie ze stara regula: 1/ogniskowa a zdjecia beda OK. co prawda istnieja tragiczne wersje KITow, gdzie nawet te zasady nie pozwalaja otrzymac ostrych zdjec. ale to mniejszosc. powodzenia!Cytat:
Zamieszczone przez Bedol
weź zrób test z innym body i teat się sam rozwieje, walnij z 800 iso te same ustawiania dobre światło żeby nie było mowy o poruszeniu i najlepiej w M, co do kitów ja miałem mega ostrego kita jak stwierdził człowiek od którego go kupowałem, ale miałem go całe 4h od tamtej chwili służy jakiemuś użytkownikowi allegro :-)
Ok, nieporozumienie wynika stąd, że nie dopisałem, że oryginalne zdjęcia przechowuję w TIF'ie.Cytat:
Zamieszczone przez popmart
Mam nadzieję, że to wyjaśni wąpliwości dotyczące rozmiaru.
A jak nie, to mnie zabijcie, a ja i tak mam pliki po kilkanaście mega w TIFie :D
Ok, spróbuję z przesłoną >f8 i zobaczymy.
Dzięki tymczasem wszystkim za pomoc
tylko nie przesadzaj z przeslona - nie zmniejszaj otworu mocno powyzej f11 ;)Cytat:
Zamieszczone przez Bedol
czesc,
na poczatku mialem DOKLADNIE ten sam problem (zreszta jakbys poszperal na foto-forach, to ludzie zawsze maja ten problem z 350d). tez myslalem, ze tym aparatem nie da sie zrobic ostro zdjecia. skonczylo sie na braku moich umiejetnosci (tak jak sadzilem zreszta). nie robilem fotek wg. reguly 1/f i duzo fotek wychodzilo poruszona, stosowalem zla przeslona.
kitowy obiektyw nie jest super, ale da sie nim robic ostre fotki (wydaje mi sie, ze po prostu w lepszych obiektywach detale obiektu są bardziej żywe/ostre, a tak to trzeba sie poslugiwac PS).
rob tak jak piszą Koledzy, a bedzie dobrze. dla mnie sie sprawdzilo.
1) Tryb Av, Tv, M (preferowany to Av i manipulowanie ISO by czas naswietlania byl odpowiedni)
2) Przyslona 8 lub 11
3) czas miedzy 1/30 (szeroki kąt) a 1/90 (przyblizenie), dla pewnosci i ulatwienia staraj sie otrzymac czas zawsze krotszy niz 1/60 w razie potrzeby podbijajac ISO . Odszumic zdjecia da sie dosc latwo, wyostrzyc poruszonego zdjecia praktycznie sie nie da.
4) jesli robisz w RAW to nie zapomnij pozniej wyostrzyc zdjecie, parametry na zero ale wywolywanie np BreezeBrowser w HQ mode, w PS / PS Elements po wywolaniu Unsharp Mask na okolo 100/0.6/0
5) nie ogladaj zdjec w 100% powiekszeniu na monitorze bo to tak jakbys ogladal wydruki 40x60 z mniej niz 5cm :roll: . Ogladaj w max 30% powiekszeniu.