Jak 0,5 EV to to może nie znaczyć nic bo zarówno ogniskowa jak i otwór względny, podawane przez producentów, to wartości przybliżone, a już przy zoomach zwłaszcza.
Wersja do druku
Jak 0,5 EV to to może nie znaczyć nic bo zarówno ogniskowa jak i otwór względny, podawane przez producentów, to wartości przybliżone, a już przy zoomach zwłaszcza.
Ale który 28-105 mm - 1:3,5-4,5 czy 1:4-5,6? Ja mam z podobnych EOSów doświadczenie z 300V (zbliżony AF, też nie ma podświetlania) - sprawuje się bez zarzutu (nawet z kitem 28-80 mm), musi być naprawdę solidny półmrok żeby wymagał podniesienia lampy, także jeśli chodzi o kontrast motywu nie jest specjalnie wymagający.
Taki 50E z 28-105 mm ustawiał mi bez użycia podświetlenia ostrość na zupełnie jednolitych płaszczyznach, aż się zastanawiałem jak on to robi.
Mój 33 ma AF na poziomie 300D/10D (to chyba jest, z resztą, ten sam moduł z jakąś niewielką modyfikacją). 28-105/3.5-4.5 USM Mk I ostrzy mi podobnie na obu puszkach.
chodzi o . Naprawdę słabo to wygląda. Nie mam żadnej stałki na razie aby porównać ale jestem zaskoczony na -. W świetle dziennym, na zewnątrz jest całkiem OK, ostrzy szybko i bez doostrzania ale w pomieszczeniu gdzie nie jest ciemno ale też nie jasno to już są problemy.
Prawdę mówiąc to przed zakupem 30 czytałem że z AF jest problem ale myślałem że to wygląda lepiej. No dobra, i tak lubię ten aparat :) A szczególnie przypadło mi do gustu EC. Korzystam z tego cały czas. A czego nie mam w innych analogach.
A próbowałeś wyczyścić sensory AF? Aparat swoje lata już ma, mogło tam nalecieć trochę pyłków.
Nie próbowałem. Gdzie ich szukać?
W komorze lustra w dolnej części. Delikatnie podnosisz lustro główne i na dole jest wgłębienie z sensorami.
Tam dmuchasz gruszką (trzymając puszkę tak jakbyś z tego miejsca coś miał wysypywać).
Próbowałem, czyściłem ale bez zmian. Może ja za dużo oczekuję od tego modelu? Przy korzystaniu z centralnego punktu AF wyraźnie lepiej sobie radzi.
- - - Updated - - -
Spróbowałem tą metodą i wychodzi na to, że oprogramowanie jest nowe. Różnice w pomiarze światła są minimalne - rzędu 0,3-0,5 EV.