Miałem podobną sigmę, ale bez HSM, to stabilizacja tak bzyczy dziwnie, bez obaw:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie doczytałem.. hmmm to faktycznie dziwne
a czy używałeś go przy minusowych temperaturach??
Wersja do druku
Miałem podobną sigmę, ale bez HSM, to stabilizacja tak bzyczy dziwnie, bez obaw:)
nie doczytałem.. hmmm to faktycznie dziwne
a czy używałeś go przy minusowych temperaturach??
Nie używałem przy żadnych minusowych temperaturach !
Obiektyw był kupiony z 1,5 tygodnia temu !
A moze jak jest stabilizacja wlaczona to caly czas dziala? Masz mozliwosc posluchania drugiego egzemplarza?
Właśnie nie mam ani 2 egzemplarza ani 2 Canona ;(
Moim zdaniem to jest stabilizacja. Nie wiem czy tak jest w twojej, ale w mojej sigmie 17-70 stabilizacja działa jeszcze przez MINUTĘ po wciśnięciu spustu migawki!!! Stąd to słyszalne bzyczenie, nawet w kilka sekund po wyłączeniu OFF aparatu. Nie masz się czym przejmować, ten typ tak ma jak to mówią ;) Jedyny mankament to szybsze zużycie baterii zapewne. Nie wiem czemu to tak zrobili...
No już sporo osób mi mówi, że to stabilizacja dlatego już jakoś mnie to nie obchodzi.
A znacie może sposób na sprawdzenie czy dobrze działa stabilizacja i HSM ?
no jeżeli HSM trafia szybko w punkt to działa, jak OS stabilizuje obraz to znaczy że też działa (nie wiarygodne, prawda?)...
tak ciężko samemu pomyśleć...
stabilizacja działa jeżeli możesz robić nieporuszone zdjęcia używając czasu dłuższego o 2-3 EV niż odwrotność ogniskowej razy 1.6 :)
Już wszystko wiem na temat tego buczenia w 18-125.
Jest to 100% normalne nawet w instrukcjach piszą, że os będzie buczał niezależnie czy jest on czy off. Gorzej będzie jak przestanie buczeć ;).
Pozdrawiam.