a jak chcesz w PS uruchomic automatyzacje np 'zmiejszania' dla 200 zdjec ?? bedziesz klikal na kazdym po kolei?? to juz wtedy nie jest automatyzaja.Cytat:
Zamieszczone przez maku
Wersja do druku
a jak chcesz w PS uruchomic automatyzacje np 'zmiejszania' dla 200 zdjec ?? bedziesz klikal na kazdym po kolei?? to juz wtedy nie jest automatyzaja.Cytat:
Zamieszczone przez maku
AUTO-LEVELS fajna rzecz ale tylko dla początkujących , ręczna korekcja krzywych tu tkwi klucz do dobrej poprawy zdjęcia , potem LAB i Unsharp Mask w trybie jasności :)
Niestety funkcje AUTO KOREKTY najczęściej psują zdjęcie zamiast poprawić..... :(
wrocmy do poczatku, autor watku pisal o automatyzacji nie o recznych korektach zajmojacych niraz po kilka lub klikanascie minut; cos kosztem czegos jesli duzo i szybko to zreguley niedbale i na odwrot, domena wielkich labolatoriow....Cytat:
AUTO-LEVELS fajna rzecz ale tylko dla początkujących , ręczna korekcja krzywych tu tkwi klucz do dobrej poprawy zdjęcia , potem LAB i Unsharp Mask w trybie jasności
Niestety funkcje AUTO KOREKTY najczęściej psują zdjęcie zamiast poprawić.....
to poczekajcie pare dnie to zarzuce wam takie auto korekty ze zdiczejecie, tylko kolo mi ksiazke odda (zawarta autokorekta + autolevels, jednakze nie jest to skuteczne w 100% i tak jak pisalem kopiowanie warstwy i wrazie niepowodzen; zmiana stopnia krycia lub tez miesznia) ale zapodam to tylko jako ciekawostke;
Nie dostrzeglem wprost odpowiedzi na twoje pytanie, ale sprawa jest banalna.
w Ps sluzy do tego funckja 'Action'.
Otwierasz jedna zdjecie i rozpoczynasz jednoczesnie nagranie Actiona, ktory wczesniej jakos tam nazwales.
Robisz obrobke tego 1 zdjecia i caly czas trwa zapisywanie w pamieci programu ustawien jakie zastosowales. Na koniec zatrzymujesz nagranie i masz gotowy Action.
Potem odpalasz funkcje Bath Proces i wskazujesz katalog zrodlowy gdzie znajduje sie te 200 fotek do obrobki, potem wskazujesz katalog docelowy. Nastepnie wskazujesz ktorego Action ma uzyc PS i naciskasz START :)
Program przerabia wszystkie zdjecia ze wskazanej lokalizacji w mysl Action, ktory wczesniej zrobiles (stosowane sa wszystkie zabiegi, ktore nagrales poprzednio dla wzorcowego zdjecia). Po kilku sekundach masz zrobione automatyczna korekcje tego co chciales
Ufff...
pzdr
[ Dodano: Wto Sie 03, 2004 10:07 pm ]
W Action - mozesz oczywiscie rozniez skalowac zdjecia, obraca, itp.... po prostu wszystko.
Polecam poczytac troche o tym programie zanim sie czyms zajmiesz. Internet jest pelen ciekawych stron z Tutorialami oraz gotowymi Actionami....
Konczac...
dało się wyszukać tej odpowiedzi, jakoś, doszedłem, sprawdziłem, nagralem, działaCytat:
Zamieszczone przez iczek
czasami tylko nie wiedzieć czemu pyta czy zachować...choć mial to zrobić sam...
co do zmiejszania przez batcha, to nie koniecznie musisz uwazac na kadry poziome i pionowe. W opcji Image size mozesz zmienic pixele na procenty. Np w 20D jest tak 3504 - 100% to jak chcesz miec cos kolo 800 px to jest 23 % i walisz caly katalog.
Mam ten sam problem, pisze sobie droplet, daje opcje folder i cholera pyta przy zapisie pliku. Nibyspoko ale ciagle trzeba wciskac ten enter. Jak to ominac??
Sa dwie mozliwosci:
1. zaznacz w oknie dialogowym Batch w czesci Destination Override Action "Save as" Commands. Powinno pomoc.
2. program probuje zapisac plik 16 bitowy do jpg i wtedy pyta sie czy zapisac jako psd. Najpierw musisz zmienic 16 ---> 8 bits/channel
Natomiast ja mam pytanie czy jest jakis sposob zeby PS rozpoznawal pliki pionowe i sam je obracal. Mam nagrane action do zmiejszania plikow pod odbitki 10x15, 15x21 i niestety najpierw musze je oddzielnym action obrocic, a chcialbym zeby PS robil to sam
Jarek juz sie dowiedzialem i to po prostu zle nagrane rozkazy. Trzeba nagrac z safe as... a nie z samym save:wink: