Dokładnie, przy pełnej rozdzielczości ma możliwość filmowania jednego ujęcia przez 30 min.
Wersja do druku
Dokładnie, przy pełnej rozdzielczości ma możliwość filmowania jednego ujęcia przez 30 min.
zależy chyba tez od karty
http://philipbloom.net/2010/04/19/in...-canon-5dmkii/
that’s why he went with the 5Dmkii over say the 1DmkiV despite the video monitoring issues, shooting wide open with 50mm F1.0, F1.2 85mm F1.2, the 100mm IS Macro F2.8L and the 24-70, 70-200mm IS F2.8L zooms
O właśnie : 5d2 nie ma fullHD wyjścia na HDMI, przez co focus-pullerzy klną wniebogłosy :D
No ale z tego co wiem, to już podjąłeś decyzję :P
No własnie to, że jest ruchomy.
Porównując stopklatkę ze zdjęciem - fakt - to samo. Ale przez to, że obraz jest ruchomy, w naszej głowie łatwiej tworzy się model 3d całej sytuacji. Wyobraź sobie następującą sytuację : głębia ostrości obejmująca wszystko, co znajduje się w kadrze. Spróbuj ze zdjęcia oszacować co stoi przed czym (zakładając, że nie znasz rzeczywistych rozmiarów obiektów znajdujących się w kadrze, albo gdy stosunek odległości (przedmiot A-przedmiot B):(przedmiot B-aparat) jest duży). Nie dasz rady. Teraz pomyśl, że zamiast zdjęcia masz film z kamery, która jechała z lewa na prawo jakiś dystans. Dzięki perspektywie możesz ocenić, że obiekty znajdujące się dalej od kamery przesuwały się w kadrze wolniej niż te na pierwszym planie. Taka różnica.
Pięknie sobie Panowie poteoretyzowali....
To może trochę praktycznych spostrzeżeń (Micles, znów do Ciebie) :mrgreen:
Różnica w głębi ostrości jest widoczna. Dla mnie to oznacza, że 1ka jest wygodniejsza, bo ustawić to draństwo ręcznie jest koszmarnie trudno. Testy robiłem na dzieciaku jeżdżącym na rolkach, więc wyzwanie było spore a materiał poszedł do kosza. AF w jednym i drugim bardzo wybitny i bezużyteczny (za to pięknie słyszalny w głośniczku).
W ciemności wybieram 5tkę, bo jednak szumi chyba mniej (to znaczy na zdjęciach szumi sporo mniej, a przy filmach nie sprawdzałem dokładnie, bo traktuję to tylko jako zabawkę).
Głośniczek jest sprawniejszy w 1ce, ale oznacza to też lepsze zbieranie dźwięku przesuwanego pierścienia ostrości.
Ciężar i wynikający z tego bezwład jest na korzyść 1ki, tutaj fajne zastosowanie mają obiektywy z IS, jednak jest spora różnica drgań przy ujęciach.
wedlog mnie najwieksza roznica pomiedzy tymi kamerami to brak fullHDMI w 5D2 no i brak 720p 60p. Jezeli ktos moze sie obejsc bez tych cech to 5D2 bedzie wysmienita kamera. Ogolnie te wszystkie canony sa tak do siebie podobne w video ze oprocz specyficznych ustawien, trodno bylo by odroznic je od siebie. Zwlaszcza, ze jakiejs skompresowanej formie na viemo albo youtube.
Kolega Jarek widze tez lubie sobie teoretyzować ;-) Zapomnij szkło z włączonym ISem, a później będziesz miał piękny podkład akustyczny do romantycznego zachodu słońca ;-)
Poza tym, to co napisałeś nie neguje kwestii równie dobrej separacji tematu przy mniejszych matrycach.