Dzięki wielkie :-) działa! reszte obróbki tez zmałpuje przy okazji najblizszej :-)
Wersja do druku
DPP jest dobry do przeglądania RAWów - najlepiej wykorzystać szybki podgląd na pełnym ekranie w DPP <Alt-Q> (Quick check tool): zmiana fotek - PgUp/PgDn, podgląd 100% to podwójne kliknięcie myszy (albo <Ctrl-1>), podgląd pól AF to <Alt-L>, zaznaczenie to <Alt-1>, <Alt-2> itd.
Edycja wybranych w DPP to <Ctrl-strzałka w prawo> itd.
Wygląda na skomplikowane, ale można sobie zdefiniować to wszystko na przyciskach myszki (mam myszkę 12-przyciskową) (!) i przeglądanie i selekcja idzie sprawnie.
Potem po wywołaniu RAWów JPG'ami zarządzam w ACDSee, ale podglądu AF już nie ma (ACDSee nie potrafi pokazać, informacje w pliku są).
ACDSee potrafi co prawda też pokazywać nasze RAWy, ale jest w tym zbyt wolne i jakoś DPP robi to lepiej. o wywoływaniu nie wspominając.
poza tym jest jeszcze systemowa przystawka do windows - podgląd RAW w exploratorze (tak jak JPG). w windows XP była to darmowa nakładka firmy M$, a do nowszych zrobiły to jakieś firmy trzecie - nie pamiętam nazw - ale właśnie zainstalowałem jedną na Win7 64bit i działa pięknie.
edit:
właśnie MariuszJ napisał o DPP podobnie.
hehe, a ja w puszkach mam celowo ustawione wszystko na zero albo max-minus (ostrość, kontrast, kolory itp.) - żeby potem widzieć na kompie, którego RAWa już ruszałem, a którego nie.
Dzięki za przypomnienie: widok przez ikonkę "Edit image window" czy Twoje Ctrl-strzałka w prawo - jest świetny do sekwencyjnej obróbki zdjęć, po wstępnej selekcji w "Quick check tool".
Scenariuszy szybkiej obróbki w DPP można sobie wymyślić wiele, program jest bardzo elastyczny i ma wszystko co w 99% przypadkach potrzeba przy standardowej obróbce.
no, teraz, kiedy DPP wreszcie ma możliwość manewrowania horyzontem, to dla mnie też jest w 99% wystarczający
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak koledzy ci napisali - można swobodnie przeglądać w DPP. Ponadto można sobie jednym kliknięciem powiększyc do 100% (ja akurat mam ustawione na 50%, bo tak się przyzwyczaiłem)
Otóż to - ostrość powinna być tam, gdzie ją fotograf ustawił, jeśli AF się nie rąbnął. Takie "poszukiwanie" punktu AF przy wywołaniu zrobionego zdjęcia jest, hm... dziwne? 8-) :mrgreen:
żebyś się nie zdziwił - czasem przy 100% może być nigdzie
DPP ma sporo skrótów klawiaturowych - dlatego można się nauczyć jego dość szybkiej obsługi 8-)
np.:
1. szybka selekcja <Alt-Q> i <Alt-1> i na końcu <Alt-F4>
2. wybranie i policzenie wybranych <Ctrl-Alt-1>
3. szybka edycja wybranych <Ctrl-strzałka w prawo>
4. skakanie między zdjęciami <Ctrl-strzałka w górę/dół>
5. cropowanie <Alt-C>
6. stemplowanie <Alt-S>
7. zakończenie edycji <Ctrl-strzałka w lewo>
8. zapisanie zmian <Ctrl-S>
9. wywołanie <Ctrl-B> .... i już! :wink:
z tą elastycznością to bym nie przesadzał ;)
ale faktycznie nie jest źle.
do niedawna brakowało mi 2 rzeczy w DPP: obracania zdjęć (właśnie dodali) i dodawania (!) winiety, i wtedy faktycznie - do podstawowej obróbki do JPG jest wszystko.
zresztą... DPP się rozwija. fajnie się obserwuje, jak japońce co chwila coś poprawiają i dodają. i ulepszają wywoływaczkę. niedawno wyciągnąłem jakieś swoje stare RAWy sprzed 5 lat - wywołane dzisiaj - są znacznie lepsze, szczególnie jeżeli chodzi o szumy i ich charakter (kiedyś to były takie bardziej "elektroniczne trociny", dziś jest to ładniejszy "szum prawie analogowy"). więc jednak trochę warto przechowywać te elektroniczne negatywy 8-)
może tylko z ciekawości.
natomiast ja - stara szkoła - korzystam prawie wyłącznie z centralnego AF plus przekadrowywanie - więc dla mnie ta informacja jest zupełnie... dezinformacyjna.
no właśnie :-|
Odpowiadając na pierwsze pytanie wątku - już się nie da. 8-)
- Tzn. tak przypuszczam, bo nie wiem jaki masz aparat i wersję programu, ale podejrzewam, że jakiś nowszy (skoro nie możesz wyświetlić na 100%), gdyż swego czasu Canon oficjalnie ogłosił, i zapewne zrealizował, zaprzestanie umożliwiania edycji plików surowych w ZoomBrowserze (konkretnie jego wtyczce Raw Image Task) dla najnowszych EOSów. Sugerując w ten sposób przejęcie tych zadań przez DPP (przeglądanie i edycja).
Jeśli w ZoomBrowserze widać wciąż podgląd 50% plików surowych z nowszych puszek to jest to zaledwie podgląd zaszytego w każdym pliku .cr2 jpega (służącego w aparacie do szybkiego podglądu zdjęć).
* Zastrzegam, że dawno temu ZoomBrowsera odinstalowałem (zostawiając jedynie ZoomBrowser EX Memory Card Utility) i nie mam pewności, czy wciąż jest tak jak napisałem wyżej.
do podglądu punktu Af jest skrót ctrl+L. Zdjęcia najszybciej się selekcjonuje w module quick view. Obróbka w edit window, chociaż przeglądać tez można. Podobnie jak niektórzy poprzednicy bardzo polecam stosowanie skrótów klawiaturowych. Mi w DPP bardzo brakuje przy ustawianiu WB suwaka "tint". Niby mamy do dyspozycji koło "fine tune" (czy jakoś tak), ale nie jest to zbyt wygodne - gdyby miało ono chociaż ze 3 razy większą średnicę obsługa byłaby łatwiejsza i bardziej precyzyjna.
ewg dzięki za odp. W sumie odpowiedziałeś na temat wątku :-)
Dzięki też pozostałym, teraz już wiem że muszę się nauczyć obsługi Digital Photo Professional z opcja "Quick check tool" (a ZoomBrowser chyba zdeinstaluje).
pozdrawiam
moderatora musze poprosić o modyfikacje tematu
no to się nam temat o Digital Photo Professional zrobił :P prosiłem moderatora o zmianę tematu na "powiekszenie RAWa (100%) w programie ZoomBrowser/DPP" ale bez odzewu
tak więc mam banalne pytanko dot. DPP
Jak wyświetlić jednym ruchem wybrane zdjęcia np. z nr 3? i nie chodzi mi tu o sortowanie (zakładam że można wyświetlić tylko zdjęcia z konkretnym numerem)