Mam wrażenie, że górny zakres Auto-ISO jest ustawialny i w 550d i w 7d i w 5dmkII.
Wersja do druku
Mam wrażenie, że górny zakres Auto-ISO jest ustawialny i w 550d i w 7d i w 5dmkII.
Aż poszukałem w instrukcji - w 50d nie ma :-( ale dowiedziałem sie za to, że jak w manualu albo z właczoną lampą ustawie auto to wskakuje stała wartość 400 :-) :-)
Rzeczywiście rozwiązanie w 50d z limitem do 1600 i ustalaniem czasu 1/ogniskowa przy av oraz iso 400 dla włączonej lampy są moim zdaniem optymalne do większości sytuacji (na start również w ten sposób ustawiałbym jeśli byłaby taka możliwość) - ale jednak fajnie byłoby mieć możliwość pogrzebać w ustawieniach i spróbować innych kombinacji.
Ktoś potwierdzi jak to jest w 5d2 ? Bo przymierzam się już długi czas do jego kupna :)
Dużo większym problemem nad ustawialność zakresu Auto-ISO jest działanie tego Auto-ISO. Zafiksowany poziom górny spokojnie bym przebolał (3200 jest bardzo sensowne), ale brakuje mi jakiegoś wpływu na priorytety relacji np. w AV relację czasu do ISO.
Powiem tak, ustawiam czasem auto ISO, ale i tak kontroluję co wyszło - bo czasem wychodzi nieakceptowalnie, więc w gruncie rzeczy mógłbym się bez niego obyć.