Odp: 70-200 f4/L IS - czy klekotanie jest normalne?
ODŚWIEŻĘ KOTLETA ;)
PYTANIE - Canon 70-200 fv IS - głośna praca silnika stabilizacji. Czy to normalne? ostrzy i działa dobrze, tylko po naciśnięciu spustu jest to "kliknięcie" i szum/bucznie po czym ustaje jak nic nie robie. jak nacisnę spust - jest ponownie.
dźwięk tutaj:
https://www.dropbox.com/s/x3u8h9p7ut...zacji.m4a?dl=0
przy czym mikrofon telefonu był bardzo blisko obiektywu. nie jest to jakos strasznie głośne, ale swobodnie słyszalne. głośne w porównaniu do np. 24-105
poradźcie proszę czy to normalne?
sprawa pilna bo szkło dopiero kupione, nie wiem czy reklamować sprzedającemu
DZIĘKI
Sebastian
Cytat:
Zamieszczone przez
fil91
Źródło "Optyczne.pl" - test obiektywu 70-200 4 L IS
"Na koniec warto jeszcze zaznaczyć, że stabilizacja, jak na tą klasę sprzętu, działa bardzo głośno, żeby nie powiedzieć, że wręcz warczy. Kto przyzwyczaił się do prawie bezgłośnej pracy tego mechanizmu u EF 24-105 f/4L czy EF-S 17-55 f/2.8 IS, temu odgłos wydawany przez Canona 70-200 f/4 IS na pewno się nie spodoba.
Tylko mogę się zgodzić.Zachęcony extremalnie dobrymi ocenami tego obiektywu-kupiłem.
IMHO
-AF jest taki dobry na dalej a nie bliżej,ale 24-105 jest duuuzo szybszy
-stabilizacja warczy jak stara Godzilla ,ale skutecznie bardzo
-na duży plus :trafiony AF to dobra bardzo ostra fotka
btw
drugi raz bym tego obiektywu nie kupił
mam taki sam obiektyw od kilku lat....i takie same dźwięki.
..drugi raz bym go kupił "w ciemno". Światła 2,8 nie potrzebuję w takim obiektywie a nosze go w plecaku.
Tym bardziej, że staniał !
http://www.dpreview.com/articles/406...lect-ef-lenses
jp
mam już ze dwa lata, żyleta od f4 (jak coś zrobię to nigdy nie mam pytań) czasy 1/20s bez problemu, podobnie jak przedpiśca kupiłbym jeszcze raz, mój raczej szumi niż klekocze owszem jest dość głośny, ale jakiegoś szczególnego klekotu nie pamiętam, ale może nie zwróciłem uwagi
POTWIERDZONE PRZEZ SERWIS - Canon na Żelaznej - to normalne dla tego szkła, macali, dotykali, próbowali - ten typ tak ma. Uffff ;P