:) Przepraszam :)
Odniosłem się do wypowiedzi autora wątku, który w kółko D550 i d550 - mimo tego, że co rusz koledzy wskazują różnicę w nazewnictwie ;)
Wersja do druku
:) Przepraszam :)
Odniosłem się do wypowiedzi autora wątku, który w kółko D550 i d550 - mimo tego, że co rusz koledzy wskazują różnicę w nazewnictwie ;)
Dziwne pytania. Wiadomo, ze 550D jest lepsze od 500D, a nawet jesli tylko nieco lepsze niz O NIEBO lepsze, to jak komus nie przeszkadza dac te kilka set złotych wiecej to niech kupuje.
jestm posiadaczem 550d, i powiem że nie żałuje, szumów nie widać nawet na ISO 800 przy zdjęciach, no chyba że nie wiem jakie powiększenie zrobimy, zdjęcia są dużo lepsze jakościowo niż na 500d, bo też nią sie bawiłem przez jakiś czas, dlatego polecam 550d!:)
a ja nie widze zadnych roznic w 500 i 550... wg mnie to raczej dobry marketing, bo dla kogos kto nie jest profesjonalistą roznic nie bedzie widac ;)
Porównywałem 500D i 550D na podstawie własnych zdjęć z 500tki i zdjęć testowych 550 no i stwierdziłem, że szumy są nieznacznie mniejsze w 550tce, zwłaszcza na iso 1600 i 3200. Ale dlatego też bardziej skupiłbym się na innych ważnych rzeczach, np. na tym który ma szybszy autofocus, chociaż to akurat trudno sprawdzić robiąc kilka zdjęć w sklepie. Na pewno muszę przyznać, że w 500tce af czasami jest za wolny i trzeba to nadrabiać wyższą liczbą przysłony. Więc i tak o tym czy dobrze wybrałeś przekonasz się dopiero po paru miesiącach robienia zdjęć nowym nabytkiem.
Nie wiem jak nadrobić wolny AF wyższą liczbą przysłony, ale na pewno nie da sie przetestować szybkości AF puszki kitem.
Spróbuj z obiektywem USM, najlepiej L, z otworem f/2.8 albo lepiej.
500D ma szybki AF. Na razie przekonałeś się, że kit nie jest jasny i ma niezbyt szybki AF.
Tu jest porównanie szybkości AF 500D z 1D mark iv w postaci wykresów w zależności od oświetlenia. Jest dobrze.
http://www.popphoto.com/Reviews/Came...l-T1i?page=0,1
http://www.popphoto.com/content/came...-iv?pnid=64017
500d wogóle. ale można sobie jakoś radzić - chociażby manualnymi obiektywami.
Czy ja dobrze widzę, że w/g tych khmm khe khe...testów 550D ma szybszy AF od 1D4?
Do tego ma dłuższy paseczek w "image quality".
Do tego lepsze "color accurancy".
Do tego niższe szumy.
Wow. Skarpetki spadają.
Wygląda na to, że ci, którzy kupili 1D4, dali się nabrać w bambuko. Trzeba było popatrzeć na te testy i wybrać 550D - prawdziwego króla jakości obrazu i szybkości AF ;)