matryca ta sama ? :mrgreen:
za 4k mozna kupic spokojnie zadbana 5d , 6k za nowa nie warto juz dawac , tez wolal bym doplacic do 5d2 ( nie mowiac ze za cene 6k mozna dorwac 5d2 z przebiegiem rzedu 5-10k )
Wersja do druku
hmm chwila na allegro i okazuje się że nowy 5d mkII jest za 6700zł
http://www.allegro.pl/item1009537615...un_okazja.html
... i już różnica mniejsza...
5835 zł to troche za duzo, inna sprawa ze nowa 5D tez swojej ceny nie jest warta,
chyba lepiej poszukac czegos uzywanego z swietnym stanie,
a co roznic to ogolnie masz racje, miedzy obiema puszkami praktycznie zadnych, stara 5D mniej szumi - link, AF ten sam, wizjer identyczny
wlasciwie doplacasz za rzeczy nie zwiazanych z fotografia, LCD, filmy, no moze korekcja obiektywow jest jedynym ciekawym nowym elementem
To zrób fotkę niedoświetloną o jakieś 1,5 EV i wyciągnij.
Widziałem ten test już dawno i się z nim nie zgadzam. Niestety nie mam już starej piątki żeby móc pokazać różnice ale mam takie porównanie że u nas w Częstochowie na Jasnej Górze jest takie miejsce gdzie nie można używać flesza. A światła mało. Na starej piątce mogłem używać wyłącznie stałek a na nowej mogę spokojnie robić zoomem na f4 .Pliki są bardziej elastyczne jeśli chodzi o obróbkę. Dodam że najlepiej zobaczyć różnice na papierze nie na monitorze. Papier jakby bardziej tłumił szum z nowej piątki.
matko blisko 6 koła za starą 5 ... gra nie warta świeczki
pewnie że nową :)
stara nie ma wielu przydatnych funkcji (chociażby głupiego czyszczenia matrycy, nie wspominając o mikrokalibracji, lepszym wyświetlaczu, większej rozdzielczości itd. itp. to niby takie małe i niewiele znaczące rzeczy, a jednak przydatne i warte swojej ceny), a 1300 zł przy cenie rzędu 6-7 tys. nie jest taką wielką różnicą.
Oczywiście, że nową - nie będę oryginalny.
Starą można kupować nie zjechaną poniżej 4 tys. Wtedy można się zastanowić.
ze starym 5D nie działają wyzwalacze Pixel :evil:
Bierz mkII. Uzywalem obydwu i uwazam ze naprawde warto doplacic.