-
filtr -- ja mam cpl marumi dhg 72mm i używałam z redukcją na 70-200. Było spoko, ale stwierdziłam, że za często zmieniam obiektywy i dokupiłam cpl b+w 67mm -- że niby lepszy, i do Lki to już warto itp itd -- a jednak kolejny kupię marumi, ma mocniejsze działanie jak dla mnie :)
W UV hoyi lata mi szybka (ale upadł mi parę razy, choć polar też i nic w nim nie lata ;-))
statyw -- może przejrzyj też ofertę benro -- ja kupiłam swój od kolegi z forum i jest świetny (fakt, że za ok 400zł, ale jest duży wybór)
PQI osobiście nie mam, ale są różne opinie, z tanich mam i polecam transcenda.
Z zamienników aku mam ansmanna - działa jak oryginał.
-
Okej, w takim razie do ceny około 450 zł. jakiś w miarę porządny statyw by się znalazł?
-
ja mam Velbon Sherpa 600R.. nogi z 3 sekcji, rozkładane pod trzema kątami, głowicę można zamontować (a raczej tą rurę) do góry nogami - do np. macro, sama głowica jest metalowa, stopka też. Można panoramować przy lżej dokręconej śrubie głowicy, kiedy to ruch pionowy jest zblokowany, natomiast w poziomie chodzi delikatnie. Jest pokrowiec, tyle, że waży powyżej 2,5kg, ale stabilnie jest na 50D+grip+17-55/2.8 z 430EXII.
#
-
Za dokładnie 450 zł możesz też mieć:
Nogi od Benro A-258n6 (akurat rzucili promocją)
Głowice Phottix KB-1 (udana kopia Benro)
Ja używam i jestem zadowolony...
-
Właśnie wyszukuję Filtrów, sugerowaliście zrezygnować z Serii Fioletowej HOYA wiec co powiecie o tych:
1) https://ssl.allegro.pl/item101827280...77mm_lodz.html
2) https://ssl.allegro.pl/item102193547...7mm_77_mm.html
Wezmę tylko narazie pod C 24-70, czyli 77mm.
-
Mając taki sprzęt nie kupuje sie raczej podróbek.Nawet tych udanych.
Ja kupilbym porządny zestaw statyw i monopod firmy Manfrotto lub lepszej.
Mam taki zestaw i jestem wyjątkowo spokojny jak poloże na nim Canona z gripem i dopiętą 400mm i lampą
Zreszą dla mnie liczyla sie zawsze taka kolejność:statyw/monopod---szklo---body
Jeżeli padnie Ci szklo to zostaniesz ze statywem i body
Jeżeli padnie Ci body to zostaniesz ze statywem i szklem
Jeżeli padnie Ci statyw to zostaniesz z szufelką i zmiotką...i ogromną zlością na siebie że oszczedzając kilkadziesiąt zl tracisz klika tysięcy.
Im wartościowszy sprzęt tym solidniejszy statyw
Bardzo solidny statyw starczy Ci na wiele lat...bezstresowego korzystania z niego