-
Zgadza sie!!! Pomimo wyłączania czyszczenia matrycy to cholerstwo cały czas działa a w menu po restarcie jest włączone - w takim razie co to jest Twoim zdaniem marecky?
Da rade samemu coś nareperować?
-
Najprawdopodobniej sensor próbuje uaktywnić się w momencie wybudzenia po uśpieniu a jak wiadomo funkcja ta działa tylko w momencie włączenia i wyłączenia
Potem Err99 i jest problem. Wiem, że wyciągałeś baterie ale spróbuj wyciągnąć jeszcze raz i pozostawić na 20 minut bez zasilania (dwie baterie). Jeśli dalej to samo to ... :(
Zawsze możesz wyłączyć uśpienie i działać bez niego, ale w podświadomości będziesz wiedział, że jednak jest coś nie tak.
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem niestety będzie serwis, wymiana obwodu na płycie lub cała płyta (to są tylko moje przypuszczenia).
-
No to ja miałem bardzo podobny problem na korpusie 40D.
Po przeanalizowaniu wszystkiego doszedłem do tego że aparat nie zapamiętuje niektórych ustawień .
Np zmienimy coś , aparat przejdzie w tryb uśpienia a po wyjściu z niego ma już zresetowane nastawy .
I jedna z tych nastaw była bardzo ważna - numerowanie plików .
Np , miał zapamiętane aby startować od 1000.jpg .
Zrobiłem zdjęcie . Aparat przeszedł w stan uśpienia . A po wybudzeniu chciał zrobić ponownie zdjęcie o numerze 1000.jpg co kończyło się errorem 99.
Ja w sumie lekko obszedłem ten problem ustawiając uśpienie na 8 minut
po bezczynności aparatu . (to akurat zapamiętywał :))
Tylko tu bardziej zużywają się podzespoły i akumulator .
Po jakimś tygodniu oddałem aparat sprzedawcy.