Da wiecej w sensie mozliwosci - o to koledze chyba chodzilo, z czym sie nie zgodze
Wersja do druku
Da wiecej w sensie mozliwosci - o to koledze chyba chodzilo, z czym sie nie zgodze
Tamron ponad wszystko - stałe światło 2,8.
Poza tym temat już wałkowany:
Canon 17-40/4L VS Tamron 17-50/2.8 VC
Pozdrówka!
aha czyli wiekszosc jest za tamronem a jak to jest w odwzorowaniu obrazu ??wiem ze byl taki psot ale tam pojawiaja sie inne obiktywy a tu mi chodzi o te dwa konkretne.
Hmmm, czy możesz sprecyzować jakiego Canona 17-40 masz na myśli jeśli nie L/f4???
Natomiast Tamrony różnią się VR - czyli stabilizacją, no i ceną oczywiście ;)
Poza tym większych różnic w jakości/obrazowaniu między nimi nie ma (bazując na samplach i opiniach).
Są tacy co powiadają że starsza wersja bez VR ponoć bardziej ostra jest...
Poza tym 17mm tamrona to nie to samo co 17mm canona - ale to pewnie już wiesz.
Pozdrówka!
Widzę wielu zwolenników tamroan w tym poście:) Miałem tą wersję bez stabilizacji(ostra żyleta), ale jednak pogodziłem się z większym mydełkiem i kupiłem L-kę. Cichy i pewny AF. Obiektyw nie wysuwa się. Na różne eskapady jak znalazł. JEżeli dziś stałbym przed podobnym jak Ty dylematem, wybrałbym kita ze stabilizacją i albo c50 1.8, albo c85 1.8(powyżej Ktoś proponował takie rozwiązanie). Kit jako uniwersalny, a pozostałe do portretów(w zaleeżności jaką ogniskową wolisz).
Mówiąc o fotografii przyrody masz na myśli krajobrazy?
Do przyrody coś dłuższego by się przydało;)
Mam 17-40, moje dziewcze ma 17-50IS od Tamrona. Oba to zupełnie inne konstrukcje, niemniej jednak, 17-40 jako KIT do 40D, czy nawet 1D nie jest taki fajny. Ciemny i krótki.
Do crop'a wybrałbym zdecydowanie 17-50, chyba, że planujesz robić foty analogiem, albo przesiąść się na pełną klatkę.
Pozdrawiam.
Też wybrałbym tamrona.
Kolejny głos ode mnie na Tamrona. Jeśli nie planujesz prędkiej wymiany na pełną klatkę to chyba nie ma sensu. W grę wchodzi jak piszesz fotografia przyrody, brak USM u Tamrona spokojnie przebolejesz. Kupuj Tamrona, zobaczysz jaka żyletka :)
heheh, kazdy obiektyw bedzie amatorski jak nie bedziesz umial robic zdjec :)