Jam to był wraz z kolegą Jareckim 8-)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Tutaj szczegóły.
Wersja do druku
Jam to był wraz z kolegą Jareckim 8-)Cytat:
Tutaj szczegóły.
No akurat z tą lampą to trochę przesadziłeś, a jak chcesz uszczelnienia to jest 1 za podobne pieniądze.Cytat:
Zamieszczone przez sid
Masz wybor za ta sama kwote - albo uszczelnienia, lepszy AF, wiecej fps, albo lepsza matryca full frame. Oba body (1DMkII vs 5D) nie maja wbudowanej lampy ale to nie to aurat jest wyznacznikiem klasy :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez sid
To nie skandal tylko dylemat wyboru dostosowanego do twoich wlasnych potrzeb.
Niedlugo ma wyjsc polaczenie obu tych body + pare dodatkowych bajerow... ale nie spodziewaj sie go (o nazwie podobno - ONE ) w tej samej cenie co 1DMkII/5D :roll: .
to jeszce ja :-)
skoro aparat profi to powiedz mi czy lampa wbudowana o liczbie przewodniej 12, bez mozliwosci obrotu glowicy, bez trybow M mozna nazwac profesjonalna?Cytat:
Zamieszczone przez sid
Za podobna kase mozna tez kupic przechodzonego 1ds z FF i uszczelkami. Z gripem do piatki to chyba nawet nieco taniej bedzie jak 5D.
Pozwole się może też "dopiąć" do tego watku. Z tego co zdołałem przeczytać w tym i innych watkach:
1. TCx2,0 i 100-400 - nie działa AF na żadnym body. Tak jak czytałem w innym wątku Muflona - nawet ostrzenie manualne jest koszmarne.
2. TCx1,4 i 100-400 - działa AF na jedynkach (tak jak potwierdził Muflon). Na 20D nie działa AF(pisze o tym w którymś wątku Vitez) Czy ktoś próbował podłączyć 100-400 +TC 1.4 do 350D? Jakie efekty?
Ozcywiście mówimy o TC Canona.
A niby dlaczego mialby dzialac? :-) gdyby tak bylo, to Canon (i nie tylko) trabil by o tym na lewo i prawo. Efekty beda dokladnie takie same jak z 20D - brak AF.Cytat:
Zamieszczone przez Costus
Swoja droga, w zasadzie to sie jakos powinno dac zhackowac ;-)
Chociaż to NTG to przypomina się któryś z procków gdzie trzeba było zakleic jedną z nóżek żeby można było go podgręcać :)Cytat:
Muflon - a co z IS przy podłączeniu TC? Czy masz jakieś obserwacje? Działa? Chociaż w Twoim przypadku odpowiedź może być mało rezprezentatywna - masz jedynkę ...8)
I dokladnie tak samo jest z konwerterami :) Zaklejenie dwoch pinow (nie pamietam ktorych) powoduje, ze TC staje sie "przezroczysty" i AF dziala, tyle ze odpowiednio gorzej.Cytat:
Z tym ostrzeniem z TC to bylo jakos tak, ze wiedzac ze ma podpiety konwerter, aparat troche inaczej steruje silniczkami obiektywu, wolniej ale dokladniej. W szczegolnosci czytalem, ze sa ludzie, ktorzy robiac zdjecia w dobrym swietle, podalaczaja 300/2.8 + TC 1.4 z zaklejonymi stykami - mimo ze w zasadzie problemu z AF nie ma - bo im bardziej pasuje praca "oszukanego" obiektywu.
Nie wiem.. 400x1.4 to juz troche za duzo na IS z obiektywu nie dostosowanego do tego, takze nie probowalem. Poza tym cos mi kolacze po glowie, ze IS sie wylacza jak obiektyw wykryje konwerter, ale moge sie mylic.Cytat:
nie sadze wydaje mi sie ze ograniczniem nie jest soft ale hard, ktory nie wyrabia jak jest ciemno, stad np kiepskie ostrzenie w ciemnosciach nawet z jasnymi szklami...Cytat: