wywolalem klisze - zdjecia ktore zrobilem sigma sa tylko ostre :D
An/-zak, bardzo interesowal by mnie tutorial "co i jak" z tym obiektywem- jakbys mial wolny wieczor napisal bys mi (i innym uzytkownikom) co nieco?
Wersja do druku
wywolalem klisze - zdjecia ktore zrobilem sigma sa tylko ostre :D
An/-zak, bardzo interesowal by mnie tutorial "co i jak" z tym obiektywem- jakbys mial wolny wieczor napisal bys mi (i innym uzytkownikom) co nieco?
napisze to w tym temacie, nie bede nowego twozyl:
zauwazylem ze sigma tez glupieje! :neutral: gdy na 300mm ustawie ostrosc na dajmy na to nieskonczonosc lub 10m to po zmianie ogniskowej do 70 OBRAZ JEST NIEOSTRY - zaczyna byc ostry jak piersciej focusa dam na ok. 3 metry! :shock: czy canon 1000f jest napewno do zdjec?! toc to skandal.
ciekawe czy to wina wizjera, czy naprawde to wszystko TAK dziala... zaraz wyjme rolke to sie pobawie
pomozcie mi jakos :mrgreen: nie ma rolki w srodku wiec moge probwac :mrgreen:
PANOWIE! piekielnie wszystkim dziekuje za pomoc!!:mrgreen:
moj problem zostal rozwiazany! jak i z heliosem tak i z sigma!
a wiec, do rzeczy postanowilem sprawdzic w ukladzie optycznym czy wszystko jest ok, bo autofokus trafial, i na blonie tez to dobrze wygladalo.
zainteresowal mnie fakt, iz matowka (doslownie) kiwa sie w tej ramce, mozna ja bylo pochylic w przod, jak puszczalem to wracala na swoje miejsce). wzialem pensete ochylilem to zabezpieczenie wyciagnalem matowke (baaaardzo ostroznie :roll:) i obrocilem ja. blaszka trzymajaca matowke zaskoczyla pieknie! Od razu podpialem heliosa! skierowalem go na sciane i pierwszy raz, poprawnie ustawilem ostrosc:)
temat do wyzucenia albo dla innych z podobnym problemem, ja wszystkie problemy rozwiazalem ! dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam!