A te tłuszczenie to co konkretnie złego zrobi aparatowi ?
Wersja do druku
Cieniutka warstwa szkła przyklejana za pomocą materiału samoprzylepnego. Ten "kleik" umieszczony jest tylko w koło ramki i nie ma problemu z przyklejeniem czy odklejeniem, ale po odklejeniu "kleik" czasami się odrywa i powtórne przyklejenie przysparza trochę problemu.
a które rekomendujecie do 3 cali który bardzo dobrze wygląda i nie ogranicza kątów widzenia. cena jest drugorzadna, aczkolwiek bez przesady :-) nie jestem sprzętowym onanistą :-)
Chyba najbardziej przetestowane osłony, które można spotkać na wielu puszkach to te - http://www.youtube.com/watch?v=wNian6sDRAg
Osobiście mam taką w K10d i spełnia swoją rolę, ale do C50D kupiłem twardą folię bezklejową i też jest dobrze.
wspomniane GGS 0.5mm - używane na 5D2, 7D, 50D - nie wprowadza żadnych przekłamań, montaż z jednej strony uproszczony do minimum, z drugiej zapewnia pewne trzymanie oraz całkowitą odwracalność procesu
Szybka ochronna jak najbardziej!
GGS 0.5mm do 50D też posiadam i nie zauważam zadnych zniekształceń lub negatywnego wpływu na wyświetlany obraz...
a podczas "wycieczek" z aparatem na szyi zwłaszcza gdy ma sie kurtke z grubym metalowym ekspresem, wyświetlacz mamy zabezpieczony :-D
a np. folie z czasem odlepiają się na rogach... nie polecam!
Ja również polecam szkło hartowane GGS-3 cale.Użytkuję 1,5 roku bez żadnych problemów, przylega ściśle,nic nie zniekształca.Co do odklejania to nie próbowałem.
Od 6 lat powtarza się to samo pytanie: jak zabezpieczyć ekraniki ?
I od lat brak sensownej odpowiedzi.
Ci, którzy coś nakleili, mówią, że to fajne i można odkleić, chociaż nie próbowali.
:mrgreen:
Sam bym jakieś zabezpieczenie nakleił, jeśli w razie uszkodzenia dałoby się to odkleić bez problemu i założyć nowe.
Niestety kilku kolegów opisywało już próby odklejenia takich łatwo odklejalnych (rzekomo) osłon. Podobno łatwiej wyrwać z korzeniami cały ekranik, niż taką cholerną osłonę. :mrgreen:
W innych przypadkach po odklejeniu osłonki na ekranie zostaje paskudny klej.
I tak źle i tak niedobrze. :mrgreen:
Dlatego nic nie naklejam.
Pozdrówka
Ja równiez polecam tego typu ochrone. Kupilem ale na oba wyswietlacze i jestem zadowolony. Odklejac odkleja sie bardzo latwo - wiem bo przy przyklejaniu dostala mi sie drobinka kurzu pod szkielko i po paru dniach zaczelo irytowac. Polecam!