No tak, tylko podejrzewam, że cena z jaką wyskoczą to będzie min. 2500 PLN o ile nie więcej.
No i jaka będzie optyka, bo niestety, doświadczenia z 50 1.4 mam bardzo kiepskie.
Wersja do druku
No tak, tylko podejrzewam, że cena z jaką wyskoczą to będzie min. 2500 PLN o ile nie więcej.
No i jaka będzie optyka, bo niestety, doświadczenia z 50 1.4 mam bardzo kiepskie.
Wydaje mi sie, ze 3500zl bylo by rozsadna cena za szklo o takich parametrach (na papierze) .. mimo wszystko nie wiem czy bym sie zdecydowal na zakup z prostej przyczyny - Sigma nie wzbudza we mnie zaufania przede wszystkim z powodu AF, oraz duzej rozbieznosci pomiedzy poszczegolnymi egzemplarzami.
Prorokuję jak będzie w testach :) 85 L po domknięciu do 1.4 będzie żyletą w centrum kadru, a Sigma będzie mydełkiem na pełnej dziurze. I pozamiatane :] Zweryfikujemy za parę miesięcy :)
naprawde ciezko zrobic stałke o ogniskowej 85mm i dluzsza ktora nie jest ostra, nawet na 1.4
mnie ciekawi cena 70-200 HSM OS i czy jakość może sie poprawiła :) pozatym ciekawą propozycją jest 8-16 :D 12 mm na pełnej klatce :)
ja bym chciał żegby Sigma poszła po rozum do głowy i zaczeła malować swoje obiektywy jakąś normalna farbą czarną a nie jakimś "brokatem"
Piękne premiery, piękne...
17-50 OS :)
70-200 OS :):):):)
8-16 :):):):):):( (minus, bo tamrona już zdążyłem kupić ;))
Ciekawe jak z cenami. I czy w 70-200 poprawili optykę.
tak jak w 50/1.4 albo lepiej...
...lepiej nie mowic :)
dopoki nie przeczytam opinii kogos, kto tym w ogole trafil, to to jest taki Samyang, tylko z mniej wygodnym pierscieniem MF ale za to z fabrycznym dandelionem. i nie wiem jak z kolorami koreanczyka (podobno ociepla), ale co do Sigmy to w zasadzie jestem pewny, ze bedzie gratis musztarda.
inna kwestia - zauwazyliscie, ze Sigma w kazdej z nowych premier ma rozmiar filtra fi77? mnie sie taki pomysl podoba, ale z takim 17-50 moga miec klopot ze zbytem, jak nabywca sobnie uswiadomi, ze przez zakup polara TOC (total cost ownership) mu wzrosnie lekko liczac 100 PLN ponad TOC np. Tamrona 17-50. a AF w obu bida... :)
a propos nowosci z pierwszej strony dpreview - polecam ostatnie zdjecie przykladowe z Nikkora 24/1.4:
http://www.dpreview.com/galleries/re...ples/slideshow
obejrzec pelne, potem przeczytac jaka dziurka :) komentarz ojca prowadzacego akustyka: moj 17-40 ma lepsze rogi. tak od f/8.0 :)