Dzieki, będę próbował dalej z Gimpem. Do prostych, podstawowych zabiegów w zupełnosci wystarczy, trzeba się tylko przestawić.
Wersja do druku
Jeszcze można brać pod uwagę PS Elements 8, jak dla mnie jest wystarczający i tani. Pozdrawiam.
:mrgreen:Ale i tak przewyższa Gimpa w tych 16 bitach
Nie znam wersji 8, czyżby dodali obsługę 16bitów?:)
No z tego co wiem Gimp nie obsługuje 16 bitów, niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Ale może się mylę.
Święta prawda.
Pracowałem kilka lat na GIMPie, pracuję od kilku na PSie i na pewno z czystym sumieniem nie mógłbym powiedzieć że gimp jest zdecydowanie gorszy od PSa (tylko gorszy ;)). GIMP ma znacznie poważniejsze ograniczenia niż tylko interfejs. Podstawową bolączką jest brak CMYKa, osobiście brakuje mi czegoś w rodzaju Blending options, panelu adjustments, możliwości zaprogramowania akcji i paru innych rzeczy. ale za psem stoi morze ludzi, programistów, gimp do darmowy projekt, ktory goni, ale wydaje sie ze nie dogoni PS
Czytałem jakiś czas temu o programie Capture One 5. Pewien znany fotograf zza oceanu porównywał go z LR i wybrał CO ze względu na jego zdaniem lepiej generowane kolory. Wersja podstawowa (wystarczająca do wołania rawów) kosztuje na Allegro 460 złotych, więc jest kilka stówek taniej niż LR. Pobrałem wersję 30 dniową, dzisiaj zobaczę jak się na tym pracuje.
Wracając do tematu gimp vs PS, nie znam się na tym dlatego liczę na pomoc obeznanych w temacie :) Czy jeśli wsadzimy wywołany czy jakikolwiek plik do Gimpa w celach np wyostrzenia to jakościowo nie będzie się różnił od tego z PSa? Przy założeniu, że wszystko zrobi się tak samo jak w PS. Na chłopski rozum, czy Gimp przy tej samej pracy na pliku nie okaleczy nam zdjęcia bardziej niż PS?
Gimp ma kiepskie algorytmy skalowania. Naciąłem się na nim przy obróbce zdjęć produktów na potrzeby WWW - wyłaziła mora tam, gdzie PS sobie ładnie radził.
Pojęcia nie mam ;-). Ale można sprawdzić, do wyostrzenia w PSie ;-). Nie mam innego obrazka pod ręką, ten jest miękki bo strzelany z ręki na długim czasie, bez lampy na filmie 400. Do tego dochodzi skanowanie ... swoje przeszedł i mydlany się zrobił.
A tu przykład wyostrzenia z domyślnymi ustawieniami w Gimpie 2.6.7:
Ustawienia maski wyostrzającej: promień 5, rozmiar 0,5, próg 0.