http://www.dxomark.com/
Tutaj jest link gdybyś jednak chciał porównać cyferki - testy robione tymi samymi metodami.
Wersja do druku
http://www.dxomark.com/
Tutaj jest link gdybyś jednak chciał porównać cyferki - testy robione tymi samymi metodami.
simon83, to poproszę o jakąś fajną scenkę. piotrekok, wg tej strony, to na niskich iso g11 daje radę tak, jak 5d II - czy to możliwe?
W bieżącym (lutowym) numerze DFV jest artykuł odnośnie lustrzanek FF vs APS-C i między innymi zbadane w laboratorium różne cechy - szumy a także dynamika. Wiem, że ta gazeta na tym forum nie cieszy się dobrą opinią, ale możesz sprawdzić wyniki.
cizeki temat do porównania... ale również jestem tym zainteresowany
Czytalem ten DFV. Akurat wg tego co napisalo, cala roznica APS-C vs FF to GO i inny kat widzenia. Reszta to podobno teoria... Sa tam dwa zdjecia 5D i 5D zrobione podobnie i zagadka, ktore jest ktore. To skoro ja widze ogromna roznice np. podpinajac 70-200 do 20D i potem do 52D, to widocznie jestem slepy, ze widze wiecej niz tylko zmiane ogniskowej i GO.
Jestem też zainteresowany jako że dokupuje piątek nareszcie cena się poprawia.
Czy w S-raw na 5D II widać poprawę jakości. Zależy mi głównie na ISO 3200 i 6400.....na moim 50D widze od razu lepszą jakość zdjęć przy dobrym naświetleniu nawet ISO 3200 jest akceptowalne a po odszumianiu już super , czego nie mogłem powiedzieć np. na 30D , nawet w portrecie studyjnym na iso 100 twarze jakieś bardziej plastyczne . Ktoś mógłby cos powiedzieć z doświadczenia. ?.
Też czytałem , ale jak praktyka
Jacula tylko poza Dynamiką jest jeszcze coś takiego jak Low Light ISO. który mówi o jakości i szumach tego co w cieniach. Bo co z tego że dynamika jest dobra skoro wlicza się w nią szum.
A co do porównania w DFV to założyli oni ten sam kąt widzenia dla każdego sensora czyli innymi słowy porównywali na różnych ogniskowych dla 5D i 50D i do tego jeszcze z różnymi przysłonami. Jak zrobisz odpowiednie założenia i na dodatek napiszesz je małymi literkami można wszystko udowodnić:) Tak też porównywali np. zdjęcie z 5D na ogniskowej 200mm i f/5,6 ze zdjęciem z 50D na 135mm i f/2.
Ja nie mam żadnego problemu z iso 6400, jeśli jest poprawnie naświetlony, ale szumofobem nie jestem. Robie 99% raw. Pamiętam że ktoś (Cichy czy Trampek?) gdzieś tu na forum kilka msc temu porównywali Raw z Sraw - była chyba nieznaczna przewaga sraw jeśli chodzi o szum.Cytat:
Jestem też zainteresowany jako że dokupuje piątek nareszcie cena się poprawia.
Czy w S-raw na 5D II widać poprawę jakości. Zależy mi głównie na ISO 3200 i 6400