Moj kolega w pracy jest 'praworeczny inaczej' ;) zawsze jak usiade u niego przy kompie to szukam myszki :lol:
Wersja do druku
Moj kolega w pracy jest 'praworeczny inaczej' ;) zawsze jak usiade u niego przy kompie to szukam myszki :lol:
Nawet do samochodow z manualna skrzynia pod prawa reka :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Ramirez
Właśnie!Cytat:
Zamieszczone przez Anvers
Tylko Anglicy nas rozumieją :mrgreen:
Ba. W takim sensie to i praworęcznych nie ma, bo np. w po lewym uchu drapią się lewą ręką.Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Poziom tego cytatu jest duużo poniżej wymaganego od publikacji naukowych.
Jasne jest, że wielu leworęcznych daje sobie radę prawą ręką. Nie jest jasne, czy wynika to z predyspozycji, czy przyzwyczajeń.
Jasne jest, że wielu praworęcznych jest wstanie wyćwiczyć się w używaniu lewej ręki, gdy zajdzie potrzeba (choćby ofiary wypadków).
Nie widzę w związku z tym różnicy między praworęcznością, a leworęcznością. Należałoby powołać się na jakieś rzetelne doświadczenia przeprowadzane w wieku niemowlęcym, żeby tak odważne stwierdzenie zaryzykować.
Ja prawą ręką radzę sobie podobnie, jak praworęczni lewą. Ale gdybym tydzień pisał tylko prawą, to być może sytuacja by się zmieniła. Być może. Tylko, że to dotyczy każdego.
Też myślę, że w większości przypadków jest to kwestia przystosowania się do korzystania z urządzeń dla praworęcznych.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Znalezłem coś takiego w materiałach dla nauczycieli:
http://www.modnopole.pl/model/7-2.doc
"Funkcjonowanie w świecie przystosowanym dla uprzywilejowanej większości spowodowało, że osoby leworęczne wykazują niezwykłe zdolności adaptacyjne. Na przykład w pracy z komputerem bardzo sprawnie posługują się myszką, wykorzystując do tego swoją prawą rękę (spróbujcie, praworęczni, to samo zrobić lewą ręką!). Można zatem stwierdzić, że osoby leworęczne mają nawet pewną przewagę nad praworęcznymi, gdyż ich prawa ręka jest o wiele bardziej sprawna, niż lewa u praworęcznych. Żeby się o tym przekonać, wystarczy przeprowadzić prosty test, polegający na jednoczesnym pisaniu cyfr w układzie pionowym obiema rękami, aby zobaczyć, jak niewielka różnica poziomu graficznego występuje u leworęcznych. Przeprowadzone próby u praworęcznych wyraźnie wskazują na znacznie ograniczoną precyzję ruchów ich lewej ręki."
Ciekawe forum - ludzie podają, co robią lewą, a co prawą ręką. Jeden gość nie może przemóc się do aparatu dla "prawusów".
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...254&w=26184408
a nie pomyślałeś, że kierowanie lewa ręką przy zmianie biegów prawą może byc dla praworęcznych bardziej niebezpieczne i niekomfortowe?Cytat:
kurde ja co prawda jestem praworeczny ale lewego oka za nic nie moge przymknac, wiec przymykam prawe i patrze lewym... jak ostatnio bawilem sie lustrzanka to troszke nos przeszkadzal.... ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Ramirez
ale i tak bylo to o wiele latwiejsze niz strzelanie z kalacha z lewego oka ;-)
Ja z kolei mogę zamknąć lewe, ale nie umiem patrzeć prawym :D więc prawe zasłaniam częściowo aparatem. :/
Od 4 lat jezdze automatem i......nie ma nic lepszego :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Znam takich co lustrzankami tez jezdza na automacie i maja takie samo zdanie. ;-)Cytat: