A ja czekam, aż któryś prawnik zaskarży tego idiotę, który wprowadził obowiązek zapinania pasów. Dla bezpieczeństwa należy wprowadzić zakaz zapinania pasów przez kierowcę!
Wersja do druku
A ja czekam, aż któryś prawnik zaskarży tego idiotę, który wprowadził obowiązek zapinania pasów. Dla bezpieczeństwa należy wprowadzić zakaz zapinania pasów przez kierowcę!
No patrz, a wydawało mi się, że wydaje Ci się, że większośc ludzi nie ma dość rozumu żeby świadomie głosować. To skąd ta chęć do edukacji kierowców "na rozum" ? :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
A z tym się zgadzam. I do tego wprowadzić szwajcarskie mandaty: powyżej 20km/h ponad limit - kilka procent od rocznego dochodu. Nie 100, 500, 1000PLN - bo to na średniej kategorii dresie wrażenia nie zrobi.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Goliński
Ad. 1 Bo takie rozwiązanie sprzyja wzrostowi odpowiedzialności. A powszechne wybory sprzyjają spadkowi.
Ad. 2. Przecież to niesprawiedliwe. Sprzeczne z równością wobec prawa. Lepiej wprowadzić pręgież.
Tyle, że do surowego karania, trzeba najpierw zracjonalizować prawodawstwo. Jazda 110 km/h, a nawet 150km/h po dobrej drodze jest bezpieczna (znam takie drogi), a mimo to nie ma takich znaków ustawionych.
Powiedz to mojemu koledze z (byłej) pracy, który miał "przyjemność" brać udział w wypadku, w którym na 4 osoby to te dwie z zapiętymi pasami przeżyły.Cytat:
BTW, znalazłem dokładniejsze dane co do tych mandatów: http://www.radarforum.de/forum/index...=ST&f=6&t=6585
Po szwabsku, więc przykładowo:
- obszar zabudowany, 31-35km/h ponad limit: 20% rocznego dochodu, pokrycie kosztów postępowania
- autostrada, 41-45km/h ponad limit: 20% rocznego dochodu, pokrycie kosztów postępowania, dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów.
Dodam że w Szwajcarii na autostradach można jeździć max. 120km/h, w obszarze zabudowanym - 50km/h.
To co, kto jest za? :-)
Widzisz, twój kolega sam będzie zapinał pasy. A ty powiedz to tym, którzy zginęli z powodu zapięcia pasów. Zreszta, każdy chyba może sobie wybrać rodzaj śmierci?
A jeśli chodzi o mandaty to jestem przeciw.
A z kierownicy powinien sterczeć metalowy szpikulec skierowany w kierowcę - może to by nieco ostudziło niektórych rajdowców...Cytat:
Ja jestem za. Po tym co widzę na drogach, a robię ponad 60tyś. km rocznie, jestem za. W Polsce każdy kto zachowuje się zgodnie z przepisami robi na drodze za idiotę. Jest tak ogromna tolerancja dla nieprzestrzegania przepisów, że aż strach. A drogi? Gorsze są chyba tylko w Rumunii.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
I jeszcz jedno. Tak jak w Szwajcarii eliminować dożywotnio wariatów.
Ale Ci Korwin-Mikke skutecznie zamieszał w glowie... Nie nalezy zapinać pasów, bo..jak to on mawiał..trudniej jest wydobyć ofiarę wypadku, czy pasy krępują ruchy...Cytat:
Chciałbym zauważyć jedną prostą rzecz, że współczesne samochody wyposażane są w poduszki powietrzne. Czy wiesz co się dzieje z niezapiętym pasami człowiekiem trafionym wybuchającą poduszką ?? To może bezsensowne jest montowanie airbagów i wydawanie milionów $$$ na badania jaki mają wpływ na przeżywalność ludzi podczas wypadku ?? Czy JKM ma i na ten temat swoje kontrowersyjne zdanie ?? Chętnie bym posłuchał
Nie... proszę. JKM ma na każdy temat swoje zdanie, jedne bardziej, inne mniej kontrowersyjne, niektóre całkiem sensowne, inne zupełnie bez (tych niestety więcej), ale na miłość boską :!: ostatnio prawie każdy temat na cb zamienia się w dysputę o poglądach i pomysłach JKM. Niech już będzie po wyborach 8-)Cytat:
Zamieszczone przez MarekC
Oczywiście poduszka powietrzna dla kierowcy jest powodem dużej części z tych wypadków, o których mówiliście.
MarekC, za dużo telewizji oglądasz.
A bezsensowne jest pozbawianie ludzi wyboru.