Niewiele ci to pomoze, ale z zewnetrzna lampa jako wspomaganie ostrzy celniej.
Wersja do druku
Niewiele ci to pomoze, ale z zewnetrzna lampa jako wspomaganie ostrzy celniej.
Ja też wiecznie mam problem z AF w tym obiektywie. Na 10 zdjęć zazwyczaj 8 wychodzi mi nieostrych. Może to jest kwestia tego, że jeszcze nie nauczyłam się dobrze tego obiektywu, ale przynajmniej teraz wiem, że to nie tylko ja mam taki problem.
Dziękuję za odpowiedzi - od dzisiaj używam bocznych pkt af i popracuję trochę z większymi wartościami przysłony.
Pozwolę sobie podpiąć się z pytaniem dotyczącym C 50mm f/1.8.
Czym różnią się zamienniki osłony przeciwsłonecznej ES-62 od oryginału? Czy oryginał wart jest swojej ceny?
nie jest
zamiennik nie ma futerka wewnątrz :D
jak nie uzywasz filtrów to polecam osłonę od starego jupitera 37 3,5/135mm można ją kupić juz od 20zł wkręca się w gwint filtrowy
przy apsc nie winietuje
przy FF trzeba dociąć żeby nie było winiety
Dzięki konkretną odpowiedź (jednocześnie zdaje się wyczerpującą zagadnienie). :-D
C50/1.8 to jest fajny bo tani i względnie ostry obiektyw, ale na 5D używany lubi się pogubić czasem biedak. Może na puszce ze świetnym AFem nie byłoby problemów, ale na 5D to jest tak 65% trafionych, 35% nietrafionych. Przynajmniej u mnie.
U mnie z 50D nie ma żadnych problemów. AF działa bezproblemowo, nie ma żadnych problemów z FF czy BF. Wydrukuj sobie tablice testowe i sprawdź obiektyw czy ma FF/BF.
http://streetsurfing.com.pl/focus/focus_test.pdf
Czy ten obiektyw naprawde ma taki af, że 35% zdjęć może być nie trafionych ? :O
W porównaniu do 18-55 is jak wypada jego af?