marcinicus, zainwestuj w czytnik kart. Transfer przez puchę jest masakrystycznie wolny, jak sam zaobserwowaleś.
Wersja do druku
marcinicus, zainwestuj w czytnik kart. Transfer przez puchę jest masakrystycznie wolny, jak sam zaobserwowaleś.
No tak, do Kingstonów SD stosowałem czytnik...ale i tak z aparatu szybciej się zgrywało. Dzięki za poradę.Cytat:
Według moich doświadczeń z przyzwoitego czytnika dużo szybciej zgrywają się zdjęcia niż z aparatu. Nawet 50D (ma szybszy transfer niż poprzednie puszki) wysiada przy czytniku np SanDisk Extreme - wyciąga z karty Extreme III wszystko "co fabryka dała".
http://www.sandisk.pl/Products/Item(...me_20_USB.aspx
Polecam Sandiska kartę Extreme III - kup 8 GB to chyba teraz optymalny zakup, a przed wakacjami dokupisz drugą ósemkę, albo 16 GB - jak stanieją. Czasem można trafić zestaw: czytnik i karta.
Używam takie karty z czytnikiem jw. i śmigają aż miło :-P
na logike 4x4Gb jest lepsze niż 16gb jeżeli chodzi o warunki atmosferyczne(tracimy 25% fotek), natomiast (doświadczenie z 400d i kartami CF) wymiana karty skończyła się uszkodzeniem jedniego z PINów o czym można przeczytać na CB.
Morał - nie korzystasjcie z czytników tylko orginalny kabelek do naszego body,a wielkość karty nie będzie miała większego znaczenia. No chyba, że jesteś pesymistą to radzę 16x1Gb
Witam
Podpinam się pod temat. Ostatnio kupiłem kartę do mojego 500D ze specyfikacją class 6. Niestety okazało się, że nie tylko nie da się na niej nagrywać filmów HD, ale również tych w niższej rozdzielczości :/.
Bardzo Was proszę o podanie modeli kart SD 8 GB, które na 100% obsłużą nagrywanie filmów w full HD na moim aparacie. Najlepiej testowane przez Was, albo takie których jesteście pewni. Da się taką kartę kupić w ogóle do 100 PLN?
Ja kupiłem tanią Emtec 8GB class 6 w MM, filmy nagrywa.
Kupiłem firmy TakeMS 16GB na Allegro. Na karcie jest opis class 6.
Zrobiłem testy:
Uploaded with ImageShack.us
Więc wyniki w normie tej specyfikacji, ale...... film w rozdziałce 1024x700 wyłącza się po 30 sekundach... :? Dlatego szukam pewnej karty, która nie zrobi mi takiego numeru i na której da się nagrywać filmy w FullHD dłuższe niż parę sekund! Macie jeszcze jakieś propozycje?
Karty (jak wiele innych rzeczy) warto kupować renomowanych firm.
Z 500d działa bez problemu np. 16GB Sandisk Ultra 15MB/s class 4 (!).
Co ciekawe Kingston 8GB class 6 już nie :lol: ...
Ostatnio pojawiły sie w sprzedaży karty SDHC TOSHIBA Professional 8GB class 10 - transfer READ/WRITE 20MB/sec w cenie 56zeta :)