-
Teo - co do Zorek to właśnie się zorientowałem, że obiektywy są wymienne (a przynajmniej można je odkręcić) :D
Moja sztuka krótkie czasy trzyma bezproblemowo (tzn test "na oko" przy czasie 1/2s i 1/60s. Problem się zaczyna przy dłuższych czasach bo wydaje mi się że czasy 1 i 30 mijają zdecydowanie zbyt szybko...)
-
Nie no, to oczywiste, że wymienne - gwint M39 - więc możesz też dokręcać np. szkiełka Leici na tym gwincie;) A co do czasów - jak już wspomniałem - warto oddać Zorkę do jakiegoś dobrego serwisu foto, gdzie mają z nimi doświadczenie. Nasmarują, wyregulują, wymienią sprężynki i będzie druga młodość;)
-
Zorka 4 posiada urzadzenie zwane opóźniaczem. Jesli na dlugich czasach migawka zamyka sie za szybko to wlasnie on nie dziala poprawnie. Jesli chodzi o krotkie czasy to mozna je w miare przyzwoicie sprawdzc "na ucho". Oczywiscie dotyczy to tylko aparatow bez lustra.
Jesli chodzi o wymienne obiektywy to radzieckie przewaznie sa kopiami przedwojennych obiektywow Zeissa do Contaxa. Sa dobre optycznie i tanie.
-
Kiev jest większy od Zorki, ale jakby porządniej wykonany