Arturro72 uświadom sobie własne potrzeby i czytaj, czytaj, czytaj !
Ludzie...
Nie zadawajcie pytań na które już tysiąc razy ktoś odpowiedział przed wami.
Wersja do druku
Arturro72 uświadom sobie własne potrzeby i czytaj, czytaj, czytaj !
Ludzie...
Nie zadawajcie pytań na które już tysiąc razy ktoś odpowiedział przed wami.
Za kasę, którą masz, jedź na wakacje i przywieź stamtąd fajne foty. Albo sprzedaj wszystko i kup traktor.
Odpowiedzi na takie pytania to tylko w Erze. Musisz sam wiedzieć, czego ci na dzień dzisiejszy brakuje : lepszej puchy, czy może szerokiego kąta. My możemy doradzić jedynie przy wyborze spośród kilku produktów o podobnej charakterystyce. Aparatu z obiektywem nijak porównać się nie da.
Nie masz nic szerokiego. Jeśli lubisz fotografować krajobrazy i dzieciaki/rodzinę (zapewne częściowo w pomieszczeniach) to lepiej zainwestować w coś szerokiego (EF 10-22 / S10-20 / EF 17-40 / EF 17-55). Pozdrawiam
zdecydowanie kupic 10-22 i przyzwoity statyw, jesli mowimy o widoczkach ;)
17-40 w cropie... to troche droga przyjemnosc, biorac pod uwage, ze nie ma jakiejs ogromnej roznicy wzgledem kita 18-55 IS. pomysl z 17-55 tez jest dobry, bo to bardzo
fajne szklo ogolnego zastosowania.
a to body robi zdjęcia czy fotograf? Zobacz i porównaj specyfikacje 450d i 50d i wyciągnij wnioski?
Robisz seriami i czasem odległość czasowa między kolejnymi w serii jest zbyt duża? -->50d da Cię więcej
Robisz w ciemniejszych pomieszczeniach? -->wyższe ISO w 50d, a czy używalne kazdy musi ocenić.
Tracisz fajne zdjęcia, bo nie zdążyłeś szybko zmienić parametrów aparatu?-->IMHO 50d dużo bardziej intuicyjne
W tych peanach nt 50d widzę jedno ale. 450d ma następce i w cenie nie poleci. 50d to nowość, a za rogiem czeka 60d. Wiem, wiem, że nie raz krytykowano takich czekających na spadek cen jak ja na tym forum, ale uważam iż wydanie pięniędzy tylko dlatego, że coś jest nowością aby za chwilę i tą cechę produkt stracił jest bez sensu.
pewenie że to ten co stoi za aparatem a nie przed robi zdjęcia ,ale jak sam napisałeś wedlug specyfikacji oraz testów to 50d jest lepszy
pytanie tylko czy będzie przezemnie zauważalna różnica w jakości zdjęć
(450d to moja pierwsza cyfrówka wcześniej eos300 więc raczej nie mam o tym bladego pojęcia tylko tyle co wyczytam z testow i opini userów,
na jeden i drugi czytalem pochlebne opinie ale i tez takie że juz zgłupialem i tak naprawdę to chyba tylko 1ds jest najlepszy ale dla większosci nieosiągalny chyba ze slużbowy
pozdrawiam światecznie
amator z ambicjami
Wolałbym XXd niż XXXd - miałem przez pewien czas 450D, zmieniłem na 40D. Migawka przy 450D jest cholernie głośna i kompletnie inna niż ta w serii XXD (klapnięcie). Grip i tak Ci sie nie przyda ot tak, po prostu ;).
U mnie było : 350d + kit > 50 1.8, 70-200 2.8, 11-16 2.8 > 50d+lampa > 28 1.8. Najbliższy zakup : 5d2.
Myślę, że moja sprzętowa "droga" jest optymalna i na dzień dzisiejszy raczej nic bym w niej nie zmienił.