Nie przesadzajmy, fajne szkiełko jest. Tylko strasznie dziadowe jeśli chodzi o wykonanie (w sumie to zacząłem na to narzekać po odpakowaniu Sigmy 10-20 i Canona 28/1,8 ;P)
Wersja do druku
Nie przesadzajmy, fajne szkiełko jest. Tylko strasznie dziadowe jeśli chodzi o wykonanie (w sumie to zacząłem na to narzekać po odpakowaniu Sigmy 10-20 i Canona 28/1,8 ;P)
Ja też mimo, że 50f1.8 zmienilem na 50f1.4 wcale nie narzekałem na 1.8, polecam jak najbarziej na początek, mozna kupić w dobym stanie za ok. 300 zł i w zasadzie sprzedać bez straty, bo szkło jest popularne
Canonem 20 2.8 nie warto sie interesowac[/QUOTE]
nooooo, to ja się tu z kolegą nie zgodzę! ef 20/2.8 to bardzo porządne szkło, konstrukcyjnie i optycznie, ostre od f/2.8 - jedyną wadą jaką ma jest to że jest ciemne (jak dla mnie) i ma monstrualną winetę na 2.8. ale na cropa jako zamiennik 35L bardzo ok!
2,8 na stałkę, to jednak ciemo - sprzedałem własnie m.in z tego powodu c 28f2.8
Ja również zaczynałem od 50mm 1.8. Był to mój pierwszy obiektyw zaraz po kitowym. Mimo że jest dość wąski, bardzo lubię się nim bawić. Oczywiście, że nie nadaje się do zadań, za które masz dostać pieniądze, ale za 300zł dostajesz ładne zdjęcia przy kiepskim świetle. Bez lampy oczywiście.
Teraz tylko sam się zastanawiam, czy zamienić tego 1.8 na 1.4, czy może skusić się na Canona 60mm 2.8 USM Macro? Chyba jednak pójdę za głosem światła ;). A w przyszłości obowiązkowo 85mm 1.8.
Dobrze myślę??
ile ludzi - tyle wersji :-) Ja podam całkiem odmienną :-)
Dałbym spokój z 50/1,8 II, jeśli już to szukać pierwotnej wersji.
Ale zaczynać od krótkiego tele (jakim jest 50mm na APS-C) to w ogóle chybiony pomysł. Lepiej zacząć od czegoś standardowego. Rozsądny kompromis pomiędzy ceną, jakością, światłem i wykonaniem to EF 35mm f/2
a jak się stałki spodobają, to potem można pójść w tym kierunku:
http://www.prime-junta.net/pont/Revi...EF_Primes.html
Coś w tym jest.
Na początku miałem Tamrona 17-50/2.8, potem kupiłem od kolegi 50/1.8, ale jakoś nie mogłem się do niej przekonać - leżała i leżała.
Dopiero 85/1.8 zmieniło moje podejście do stałek - spodobało się.
Następna w kolejce była 28/1.8 - po jej zakupie sprzedałem Tamrona i 50/1.8 i wszedłem w posiadanie 50/1.4.
Wszystkie moje szkiełka to okazyjnie kupione używki w dodatku z oryginalnymi osłonami :-)
Moja rada zacznij polować na okazje - ale nie zapominaj przy tym o rozwadze i zdrowym rozsądku!
Witam Panowie.
W dalszej przyszłości jest przejście na FF i raczej pod tym kątem staram się jednak dobierać szkiełka - przyszłościowo.
Z tego co piszecie to dość sensowne kandydatury to:
35/2 lub 28/1.8 na początek
z biegiem czasu może
50/1.4 i 85/1.8
jak zabraknie szerokiego będzie kit a z czasem moze cos ultra szerokiego
Dziękuję wszystkim na dość zbieżne porady i pozdrawiam!
Marcin.
Ja rowniez polece Ci na teraz i z opcja przesiadki na FF - wziac poki co 50tke 1.8, pozniej dokupic 28 1.8. Po zakupie tej drugiej stopniowo zbierac na 85 1.8 i z FF bedzie to bardzo fajny zestaw. Pozniej najwyzej zweryfikujesz przydatnosc 50tki do swoich celow [ ja na 50tke nie narzekalem bo w tej cenie - 250zl - wiele wad moglem jej wybaczyc ]