Napiszę krótko.
Mam 20D i 50D, robię śluby i od następnego sezonu kupuję FF.
Stara 5D i 50D śmiem twierdzić że szumy mają porównywalne ale 5D to jednak FF i do ślubów będzie lepszym rozwiązaniem.
Wersja do druku
Napiszę krótko.
Mam 20D i 50D, robię śluby i od następnego sezonu kupuję FF.
Stara 5D i 50D śmiem twierdzić że szumy mają porównywalne ale 5D to jednak FF i do ślubów będzie lepszym rozwiązaniem.
Biadolicie. Miałem w rękach 5d, 350d, 50d, mam nowe 5d, - i prawda jest taka że jeśli ktoś nie potrzebuje ff nie powinien brać go w ogóle pod uwagę - gdybym teraz wybierał miedzy 5d, a 50d i nie potrzebował ff - wybrałbym 50d - i cała masę szkieł np 10-20 sigmy jest tańsze niż 12-24 pod ff, podobnie 30tka 1.4 sigmy tańsza niż 50tka 1.4 na ff, etc ! po co masz przepłacać - różnicy w jakości nie widać w większości zastosowań - jak ktoś będzie szukał na siłę - pewnie że znajdzie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co tu porównywać, jak to są zupełnie inne matryce - i ilość pikseli też różna.
kolega chce robic zarobkowo sluby, wiec wedlug mnie potrzebuje FF - to ulatwia prace i co wazne gwarantuje lepsza jakosc, o szklach pisalem, pod cropa nie ma szerokiego jasnego szkla zadnego praktycznie
odpowiednikiem cropowej Sigmy 10-20 na pelnej klatce jest Canon 17-40L
nie mam 5D ale przed zakupem dostałem dość sporo sampli na ISO 1600 i porównując do 1600 z mojego 50D nie widzę większej różnicy.
A już na pewno nie bardzo, bardzo, bardzo wielkiej.
Dodam że zdjęcia były robione i z sampli i moje w kościołach i z tymi samymi szkłami.
Dziękuję wszystkim za pomoc.Zdaję sobie sprawę za do ślubów jest idealna FF czyli tak jak w tym wypadku 5d, ale do FF trzeba mieć bdb obiektywy, gdybym miał chociaż jeden dobry obiektyw to pewnie bym się nie zastanawiał i od razu wybrał bym 5d.
Bdb obiektywy ???? :shock:
No nie wiem co jest dla kogo takim obiektywem, ale 85/1,8 które na cropie (400D) było fajne, dopiero na 5D pokazuje co naprawdę jest warte. Nie jest to eLka i nie kosztuje majątku (nówka poniżej 1500 zł).
Nawet tak tanie szkło jak 50/1,8 na 5D daje o wiele lepszy obrazek niż na cropie.