Nie widziałem jeszcze filmiku:!:...
ale pomysł już się przyjął!:lol:
Kiedy następne ?:mrgreen:
Wersja do druku
Mellan nad tym pracuje. Ja się na tym nie znam :-)
Link jest już w T&T - czeka na moderatorów :-)
Przyjąłem target na obraz zeskalowany do 1600x960, format *.F4V kompresja H.264. Taki plik doskonale gra się flash playerem, ale można też odtworzyć media player classic.
Plik jest w fazie testów (ma w tej chwili 4MB/min) i wygląda dobrze i czytelnie.
Edycja dźwięku/obrazu cięcie/poziom sygnału itp itd, no problemo :)
Swego czasu bawiłem się tym trochę.
Cały wist polega na tym by zaoferować możliwie jak największą czytelność obrazu przy jak najmniejszej wadze. Krótkie klipy, ok. 5 min (max.20MB) byłyby w sam raz dla ludzi dysponującymi słabymi łączami. Potem gdzieś to podpiąć, by uniknąć wysokich transferów, np vimeo, muszę potestować....
W takim razie - czekamy na linki :D
A to nie lepiej w takiej sytuacji zrobić mono? Po co marnować bitrate?
PS. Wątek z filmem już dostępny: http://canon-board.info/showthread.p...ewpost&t=55279
Nie wiedziałem tych szczegółów, bo i skąd :) Popróbuję jeszcze trochę wyciągnąć dzwięk, bo rzeczywiście cichutko.
Wielkie dzięki za pracę i udeostępnienie pliku z filmem. BRAWO!
Mam mała, delikatną uwagę techniczną. Żeby czegoś się nauczyć z Webinarium, wystarczy zwykła rozdzielczość PAL 720x576, a nawet mniejsza. HD ma ogromne zalety, ale jesli walczymy o "wagę pliku" ze względu na potencjalnie słabe łacza, to po co pakowac plik "prawie HD", ;) nawet jeśli kodekiem H.264. Zmieniając rozdzielczosc do PAL dostajemy nadal bardzo dobrej jakości obraz (DVD chyba wciąż nie razi aż tak strasznie rozdzielczością ;) ), a dużo mniejszy plik.
Myślę, że większym problemem wśród początkujących z PS jest brak monitora HD, niz ściągnięcie pliku 200 MB. Przykładowo, na monitorze 1280x1024 nadal da się oglądać, ale jakość, mimo że rozdzielczośc filmu to 1904x1144, po skalowaniu przez odtwarzacz jest i tak mniejsza.
Tak, to najszybsza metoda.
Mono powstaje jako wypadkowa kanałów. W tym wypadku to sygnał źródłowy zapisany jako stereo, z lekkim szumem w lewym. Połączenie ich i podwyższenie poziomu spowoduje, że szum będzie bardziej słyszalny w tle. W niczym to oczywiście tutaj nie przeszkadza. Ja zdecydowałem się jednak na wyciszenie szumu i wklejenie zduplikowanego kanału w jego miejsce. Po podniesieniu poziomu dźwięk jest czystszy, a szum znika.
W przypadku kodowania dzwięku AAC różnica wagowa jest detaliczna i przy długości tego mimo wszystko krótkiego klipu pomijalna.
Mellan, czy mogę Cię prosić o przesłanie samego, oryginalnego dzwięku, na dinderi na gmail kropka com. Postaram się "wywołac" ten dzwięk ;) (usunąc szum, podbić tony i polepszyć barwę)