troche mnie dziwi problem
Ja większosć swoich musze rozjaśniać. O prześwietleniu nie ma wręcz mowy
Wersja do druku
troche mnie dziwi problem
Ja większosć swoich musze rozjaśniać. O prześwietleniu nie ma wręcz mowy
To akurat nic dziwnego. Jak robisz zdjecia na w ostrym sloncu, na plazy badz na sniegu to musisz dawac korekte na + ... inaczej zdjecia bedziesz mial niedoswietlone.Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Ano właśnie przy przejsciu z filmu na matrycę mnie też spotkała taka niemiła niespodzianka z mniejsza tolerancją naświetlania - trzeba się przyzwyczaić zerkać na histogram (oczywiście nie jako wyrocznię ale jako pomoc) i nauczyć się dobierać korektę ekspozycji lub/i jasność LCD w zależności od panującego oświetlenia :mrgreen: .
Jak robię gwiazdy w totalnych ciemnościach to przy jasności LCD na poziomie 1 zdjęcia wyświetlają się jaśniej niż są zrobione i trzeba być swiadomym, że jest noc i trzeba bardziej "przewalić", aby wyjść na swoje. Na plaży w słoneczny dzień odwrotnie.... na max. jasności dalej mało widać... Powstaje sztuczny kontrast na LCD i to też trzeba mieć na uwadze.
A co do prześwietlania... w aparaciku jest taka pomocna funkcja przy podglądzie - mrugają "przepalone" obszary i tutaj nie ma wytłumaczenia, że monitorek był ciemny. Trzeba poprawić exp. i sprawdzić... jak nic nie mruga to zdjęcie się nadaje do obróbki :mrgreen: .
Tez kiedys w takie bajki wierzylem i mialem korekte wlaczona.Cytat:
Zamieszczone przez eternus
A pozniej naumialem sie troszke dokladniej mierzyc, korygowac oraz uzywac RAW :roll: .
Tak - wlasnie o tym pisze, bo statystyczniej mniej bledow z naswietleniem wyjdzie przy korekcji - 0,3, niz przy 0,0 8)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
mi wręcz niedoświelta czasami... a wlasciwie dosc często. I to w całkiem normalnych warunkach np. jak zdjęcia slam dunk'ów na boisku do kosza.
nie wiem o jakim zblizeniu mowisz, ale tablica do kosza jest biala - jesli zajmuje sporo miejsca w kadrze konieczna jest korekcja na plus.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
zawsze nie, często tak, z czasem wiem już, gdzie bez korekty pomiar będzie zwalony jak choleraCytat:
Zamieszczone przez gawryl
a na co tym * celujesz?Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
to zalezy od rodzaju fotografii ...ale najczescie na to co chce miec poprawnie naswietlone ;) (ewentualnie strzelam w kilka miesc i usredniam) + korekta ekspozycji.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus